Sezonul estival din acest an a debutat sub amenintarea pericolelor aduse de tot felul de vietuitoare. Pe plaja sunt paianjeni, in apa, meduze, la munte, vipere ori ursi, la tara sau chiar in marile orase, albine. Anul acesta, parca nicaieri in Romania nu mai suntem in siguranta!

Ursul, periculos

Pericolele va pandesc si in zonele de munte din Maramures si Brasov. Din cauza caldurii, ursii ies din paduri, in cautare de hrana, si, uneori, ataca tot ce intalnesc. Cel mai recent caz e acela al unui vanator din Maramures care a murit sfasiat de un urs. In iulie 2007, un barbat din Zarnesti, judetul Brasov, a fost ranit de un urs care i-a intrat in curte. Dupa cateva zile, acelasi urs, se pare, a ucis un cioban de 51 de ani, langa o stana tot din Zarnesti.
Recomand?ri: Nu hraniti animalele, iar daca ati fost atacat, dezinfectati rana si mergeti urgent la spital.

Albinele, agresive

Din cauza conditiilor de mediu favorabile, anul acesta, albinele s-au inmultit, devenind si mai agresive. Cel mai afectat judet este Caras-Severin. Recent, peste 30 de persoane din Lugoj au ajuns la spital cu intepaturi de albine sau de viespi.

Simptome: Mancarimi ale pielii, roseata, frisoane, greata, scaderea tensiunii si o stare generala proasta.
Tratament: Persoana intepata trebuie sa se prezinte la medic, altfel risca sa intre in soc anafilactic, ca reactie alergica la venin, si chiar sa moara. Ca prim-ajutor, se incearca extragerea partii vizibile a acului, fara a-l strange prea tare, se spala zona cu apa rece si se pune o compresa.
Prevenire: Evitati sa atingeti albinele.

Veninul viperei, mortal

In zona de munte, un pericol real pentru turisti il constituie viperele. Muscatura lor necesita asistenta medicala urgenta, deoarece veninul viperelor poate ucide.

Simptome: Durere acuta si umflarea zonei. Uneori pot aparea greata, voma, tulburarile de vedere si dificultatile de respiratie.

Tratament: Ranitul trebuie pus intr-o pozitie in care zona muscaturii sa fie mentinuta sub nivelul inimii, pana ajunge la spital. Veninul se indeparteaza prin stergerea exteriorului ranii. Nu sugeti si nu taiati in jurul leziunii, deoarece ambele actiuni intensifica circulatia sangelui.

Prevenire: Nu urcati pe munte fara bocanci si sosete. Evitati sa mergeti prin iarba si uitati-va atent unde calcati.

Tantarii

Muntenia si Oltenia sunt supravegheate de autoritati deoarece intepaturile tantarilor pot provoca oamenilor meningita.

Simptome: Roseata, mancarime, umflarea zonei intepate de insecta.

Tratament: Nu scarpinati zona, pentru a nu se infecta rana, si spalati locul cu apa si sapun. Pentru calmarea mancarimii folositi alcool mentolat. Daca va simtiti rau, mergeti la medic.

Prevenire: Purtati haine cu maneci lungi si aplicati direct pe piele solutii de protectie impotriva intepaturilor de tantari.

Meduza irita pielea

Pe langa paianjeni, la mare putem fi si victimele meduzelor.

Simptome: Reactie alergica pe piele in locul atins de meduza.

Tratament: Senzatiile locale trec singure. Daca persista, cereti la farmacie un unguent cu efect calmant.
Prevenire: Nu faceti baie in mare daca meduzele au ajuns aproape de mal si evitati sa veniti in contact cu ele.

Dragonul de mare, foarte periculos

O baie in Marea Neagra va mai poate aduce o surpriza neplacuta: intepatura dragonului de mare. Victimele risca sa intre in soc anafilactic si chiar sa moara.

Simptome: Respiratie grea, buze vinete, transpiratie si tensiune mare.
Tratament: in spital, sub supraveghere medicala.
Prevenire: in apa, evitati contactul cu vietatile marine.

Encefalita de capusa

11 judete din Transilvania se afla sub teroarea capuselor. Ele transmit la om encefalita de capusa sau meningita aseptica. Intepatura insectei seamana cu cea a tantarilor.

Simptome: Dupa o saptamana de la intepatura apar simptome asemanatoare gripei si febra foarte mare. Dupa cateva zile boala afecteaza sistemul nervos central, iar pacientul are dureri de cap si varsaturi.

Tratament: Locul intepat se spala, dupa care trebuie mers urgent la medic, deoarece bolnavul poate ramane cu sensibilitate sau chiar paralizat.

Prevenire: Nu consumati lapte sau derivate din lapte ce nu au fost prelucrate termic sau nu au fost congelate la -12 grade Celsius si care provin de la animale atacate de capuse.

Atacul paianjenilor

In plin sezon estival, paianjenii, mai ales cei din specia Vaduva Neagra, baga spaima in sufletele turistilor care au impanzit Litoralul.

Simptome: Locul ciupiturii se inroseste, dar roseata dispare dupa cateva ore si apare un nodul. Victima poate avea dureri de cap, tulburari de vedere, febra, varsaturi si spasme musculare.

Tratament: Se spala locul, se aplica gheata si se pune un garou pentru a nu se imprastia veninul in organism.
Prevenire: Fiti atenti pe unde calcati si nu mergeti desculti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News