Aproape 45% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani în 2020 sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor Eurostat. Asta în condițiile în care nu stăm foarte bine la natalitatea generală: doar 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană au avut loc în România. 

În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre UE, 731 sunt românce. 

În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează:

  • Mureș – 63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
  • Bihor și Dolj, fiecare câte 52
  • Brașov – 40
  • Argeș – 29
  • Sibiu – 28
  • Bacău – 26
  • Constanța – 24
  • Satu Mare – 23
  • Dâmbovița – 22.

La polul opus se găsesc județele Gorj, doar patru mame minore și Mehedinți, Tulcea și Brăila, cu șase nașteri fiecare. În Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani.

Jumătate din localitățile din România nu au medic de familie

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii. Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie citate de organizația Salvați Copiii arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. 

„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Femeile vulnerabile din zonele rurale vor primi ajutor

În județul Constanța, Organizația Salvați Copiii derulează programul „Sănătatea mamei și a copilului în zonele defavorizate din județ”. În Negru-Vodă, de exemplu, fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului. 

Caravana medicală din cadrul proiectului și-a propus să ajungă și în alte zone rurale defavorizate din Brașov, Iași și Constanța. Tinerele vor primi sprijin material, prin oferirea „kit-ului gravidei” și informare privind îngrijirea în timpul sarcinii. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News