Turistii de pe litoralul romanesc, in special cei din Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, vor fi avertizati, de anul viitor, in legatura cu producerea unor tsunami in Marea Neagra. Institutul National de Fizica a Pamantului vrea sa depisteze cutremurele din Marea Neagra care se produc la sud de Mangalia si sa-i avertizeze pe turistii aflati la plaja de producerea unor valuri seismice. La inceputul secolului XX, in Marea Neagra a avut loc un cutremur care a produs valuri tsunami de 4 m.

Romania va avea un sistem de avertizare pentru valurile  tsunami care ar putea aparea in zona sudica a litoralului romanesc in urma unor cutremure care se produc in Marea Neagra. Directorul Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP), profesorul Gheorghe Marmureanu, a declarat ca un sistem de alarmare a turistilor in legatura cu producerea unui tsunami in Marea Neagra va fi realizat in maximum un an de zile.

Falia se numeste Sablea

In Mangalia pot sa apara valuri tsunami in urma unor cutremure care se produc in zona seismica Sablea. Aceasta este o falie seismica in mare, care trece undeva la sud de Mangalia. La 31 martie 1901 aici s-a produs un cutremur de 7,2 grade Richter, care a dat nastere unor valuri tsumani de patru metri inaltime, a declarat, intr-un interviu acordat Rompres, profesorul Marmureanu. Directorul INFP afirma ca sistemul de avertizare pentru tsunami este unul similar cu cel realizat la Plostina, Vrancea, care anunta in timp real cutremurele.  Sistemul e mult mai simplu de realizat, pentru ca viteza undelor seismice este de 10 ori mai mare decat viteza undelor tsunami. Vom sti despre producerea de tsunami cu mult inainte ca valul sa ajunga la mal, sustine profesorul. Marmureanu mai spune ca in Dobrogea va fi realizat un sistem integral de avertizare seismica, atat pentru tsunami cat si pentru detectarea cutremurelor din zona centralei nucleare de la Cernavoda, sistemul presupunand implementarea unor senzori seismici la Chilia, la Targusor, dar si introducerea unor senzori subacvatici in Marea Neagra, in zona faliei Sablea.

Marmureanu a mai afirmat ca cercetatorii din subordinea sa lucreaza si la implementarea unui sistem de avertizare seismica pentru instalatii nucleare vulnerabile la cutremure. In proiect sunt sase parteneri: reactorul de la Pitesti, Institutul de Criogenie de la Valcea, Uzina de apa grea de la Turnu Severin, tandemul de la Magurele si Institutul de Proiectari Instalatii Nucleare de la Magurele. Toti acesti parteneri vor deveni beneficiari ai sistemului, sustine Marmureanu, care a explicat faptul ca proiectul de avertizare seismica pentru instalatii nucleare vulnerabile la cutremure este conceput pentru a preveni pagubele produse de cutremurele vrancene instalatiilor mai sus citate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News