România produce haine, fibre textile şi încălţări în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld. euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de business local în 2019.
În plus, piaţa locală este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa şi chiar din lume.
În acest moment, 12.000 de locuri de muncă din sectorul produselor textile și de îmbrăcăminte din România ar putea fi în pericol, în condiţiile în care premierul Marii Britanii, Boris Johnson, nu ajunge la niciun acord cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, în negocierile privind relaţiile bilaterale post-Brexit.
Părţile au anunţat prelungirea discuţiilor până duminică, în încercarea de a găsi o soluţie cu care să fie de acord ambele „echipe”.
Riscul pentru un Brexit fără acord este însă mare, iar acest lucru pune presiune pe industria textilă europeană, care livrează masiv către Marea Britanie.
Un Brexit fără acord ar putea lăsa 130.000 de croitorese şi cusătorese din Europa fără loc de muncă, iar România ar fi a treia cea mai afectată ţară, arată un raport al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Haine şi Textile.
Potrivit Euratex, în cazul unui Brexit fără acord, Italia, România şi Portugalia ar avea de suferit cel mai mult din blocul comunitar, fiecare urmând a pierde 27.000, 12.000 şi respectiv 11.000 de locuri de muncă.
România a fost încă de dinainte de anii 90 una dintre cele mai importante destinaţii de producţie de textile şi încălţăminte pentru marile branduri atât mass market, cât şi de lux.
FOTO: Hepta