Burduja a spus pentru Financial Times că tranzacția poate fi stopată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea făcută anul trecut de Spania, care a oprit o fuziune feroviară cu o companie maghiară din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.

„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacție implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român. Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”, a afirmat ministrul energiei.

El a adăugat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscului preluării Eon Energie de către MVM și abia apoi se va lua hotărârea. „Valoarea tranzacției va fi analizată și implicațiile potențiale pe piața energiei. Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională. Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a completat Burduja.

Tranzacția nu a primit undă verde din partea autorităților române, iar Ministerul Energiei va depune o informare de peste 100 de pagini la Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD), instituție care poate sesiza apoi CSAT.

Grupul MVM, companie controlată de Viktor Orban, a doua cea mai mare din sectorul energiei din Ungaria după MOL Group, a semnat pe 16 decembrie un acord privind cumpărarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON, cel mai mare furnizor de gaze din România. Este vorba despre pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, mai precis o participaţie de 68% şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News