Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în ziua precedentă un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările din Europa Centrală și de Est, între care și România, afectate de inundaţii,

„România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii și a gospodăriilor distruse de inundații. Am fost în comunitățile afectate din județul Galați, am văzut suferința acelor oameni și știu câtă nevoie au de ajutor”, a scris Ciucă pe Facebook.

El a adăugat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu șefii de Guvern din Polonia, Cehia, Austria și Slovacia pentru a discuta cum vor fi alocate cele 10 miliarde de euro, apoi l-a atacat pe premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, contracandidatul său la alegerile prezidențiale.

„România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la această întâlnire crucială, într-un moment în care românii afectați au nevoie urgentă de sprijin. Premierul Ciolacu are de dat o explicație acestor oameni”, a afirmat Ciucă.

Județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații

Inundaţiile au produs pagube în mai multe ţări din Europa. În România, cele mai afectate au fost judeţele Galaţi şi Vaslui, unde a fost instituită starea de alertă până pe 16 octombrie. Evaluarea pagubelor şi a gospodăriilor inundate continuă.

Bilanţul gospodăriilor afectate de inundațiile din județul Galați se apropie de 7.000, iar 7 persoane au murit în urma viiturilor. În cele 28 de localități lovite de inundații au fost afectate drumuri naţionale, drumuri judeţene şi comunale, calea ferată, poduri, străzi, magazine, obiective culturale, sedii de instituţii, școli.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt contracandidați la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie și 8 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News