Cele 139.200 de doze vor ajunge pe cale terestră la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. Transportul este asigurat de firma producătoare.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.
Până în prezent, țara noastră a recepționat 1.378.000 de doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 449.611 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.
Pe 14 aprilie, în România a început rapelul cu serul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, dar coordonatorul campaniei de vaccinare,
Valeriu Gheorghiță, a spus că ritmul de imunizare cu AstraZeneca a scăzut substanţial în România.
Săptămâna trecută, Valeriu Gheorghiță menționa că România are disponibile deja 750.000 de doze. Între timp, în țară a mai sosit o tranșă de 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca.
Autoritățile au anunțat că începând de marți, 13 aprilie, vaccinarea cu AstraZeneca se poate face și fără programare.
„Pentru perioada următoare, la propunerea unor centre de vaccinare, vom permite vaccinarea fără programare într-un centru de vaccinare cu AstraZeneca unde nu sunt ocupate toate locurile. Oamenii se pot prezenta direct cu cartea de identitate”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Mai multe dintre centrele de imunizare anti-COVID cu AstraZeneca vor fi transformate în centre Pfizer pentru accelerarea campaniei de vaccinare, a anunțat premierul Florin Cîțu, vineri, 16 aprilie.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat joi seară, 15 aprilie, la TVR, de ce în România se continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca, în condițiile în care unele țări europene nu-l mai folosesc, din cauza reacțiilor adverse.
„Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite în acest moment să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.