România, rating negativ de la Agenția Fitch

Fitch Ratings a revizuit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva ratingului IDR (Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating) al României și a confirmat IDR la „BBB-”. Pe baza unor astfel de ratinguri, instituțiile care împrumută România stabilesc dobânda, explică analiștii financiari.

Asta după ce în primăvară, Fitch confirma perspectiva de țară pentru România pentru datoriile pe termen lung în valută la „BBB minus” cu perspectivă stabilă.

Impactul incertitudinii politice ar putea împinge în sus costurile împrumuturilor, afectând stabilitatea financiară a României pe termen mediu.

Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale: incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate și evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale.

Procesul alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surprinzătoare din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse.

Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou președinte”, motivează agenția Fitch.

Mai mult, și „parlamentul mai divizat” a fost luat în calcul atunci când a fost schimbat ratingul. Alegerile parlamentare desfășurate după primul tur prezidențial arată o creștere a partidelor de extremă dreapta anti-UE, ce reflectă polarizarea societății românești.

Un guvern de coaliție pro-european format din patru partide este așteptat până la sfârșitul lui 2024, dar durabilitatea sa este incertă. Noile alegeri prezidențiale posibile în martie 2025 vor menține incertitudinea politică și vor întârzia măsurile de consolidare fiscală, mai scrie agenția.

Deficite bugetare mari

Concret, Fitch prognozează un deficit general al României de 8,2% din PIB în 2024, depășind estimările anterioare. 

„Deteriorarea fiscală mai mare decât cea așteptată reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și creșterile nefinanțate ale pensiilor preelectorale.

Impactul pe întregul an al majorării pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor, făcând consolidarea viitoare și mai dificilă”, menționează agenția.

De asemenea, agenția estimează o creștere economică slabă, cu un PIB în creștere de doar 1,5% în 2024, mult sub media „BBB” de 3,3%. 

„Este probabil ca și consolidarea fiscală să implice compromisuri dificile din cauza potențialului impact negativ asupra creșterii economice deja reduse și a riscului ca volatilitatea piețelor financiare să crească costurile dobânzilor, slăbind și mai mult poziția fiscală”, scrie Fitch.

Totodată, se preconizează o creștere a datoriei publice de la 49% în 2023 la 62% în 2026, depășind media „BBB” estimată la 56%.

Fitch subliniază că perspectivele fiscale ale României rămân sub presiune, iar consolidarea fiscală este improbabilă până în 2025, ceea ce va face și mai dificilă gestionarea deficitelor și a datoriei publice în următorii ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News