Aceste date au fost fost făcute publice în cadrul dezbaterii „Traficul de persoane şi exploatarea umană în contextul crizei refugiaţilor” susţinută de Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică.

A fost prezentat şi un caz în care victime ale traficului de persoane în scopul prelevării de organe erau români şi brazilieni, cauză despre care în România s-a scris foarte puţin, iar autorităţile nu au investigat dosarul.

Prostituţie de lux şi decese suspecte în spitale româneşti

Discuţiile au vizat şi necesitatea cercetării penale eficiente şi efective a cauzelor de moarte suspecta în spitalele din România. Trimiterea concretă a fost făcută la cauza 1040/P/4.04.2016 înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti ce vizează moartea suspecta a unui cetăţean străin. Cauza decesului – anemie severă, însă dosarul pacientului este înregistrat pe Secţia de chirurgie II a Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Decesul a survenit la data de 31 martie 2016, iar până în acest moment nu a fost audiat nimeni şi nici nu s-a făcut niciun demers în vederea identificării cauzei reale a morţii. Investigaţiile jurnalistice arată că victima fusese exploatată, cel mai probabil sexual, în zona Cartierului Francez din Bucureşti, lucrând pentru un om de afaceri controversat.

Urmând modelul de cooperare interinstituţională în materie de combatere a corupţiei, dezbaterile finale au condus la propunerea de abordare strategică a fenomenului criminalităţii organizate şi realizarea unei strategii naţionale, în acord cu menţiunile din Raportul de activitate al DIICOT pe 2015.

 

 

Urmărește-ne pe Google News