Articolul 103 din Constituția prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
În Parlament, coaliția PSD-ALDE are majoritate, astfel că este de așteptat ca votul în plenul reunit al Parlamentului să fie dat cât mai repede.
Imediat după desemnare, premierul Viorica Dăncilă urmează să stabilească echipa de miniștri cu care va merge în fața Parlamentului. Astfel, sunt așteptate ședințe atât la partid cât și în coaliția PSD-ALDE.
De asemenea, Viorica Dăncilă va avea discuții și cu UDMR și cu minoritățile, pentru o eventuală susținere, prin vot, a echipei guvernamentale. Miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate iar mai apoi vor merge în plenul reunit, pentru votul de învestitură.
După validarea Guvernului Dăncilă de către Parlament, se va merge la Palatul Cotroceni, pentru depunerea jurământului de credință.
Cel mai probabil, se vor opera mai multe modificări în Guvern, miniștrii care l-au susținut pe fostul premier Mihai Tudose urmând să nu se mai regăsească în noul Cabinet condus de Viorica Dăncilă.
Nume noi vehiculate pentru a intra în Guvern sunt Ecaterina Andronescu și Rodica Nassar, iar cei care vor face un pas în spate sunt Felix Stroe, Mircea Titus Dobre și Gabriel Petrea.
Viorica Dăncilă a fost desemnată premier de Klaus Iohannis. Decizia a fost luată după ce președintele Klaus Iohannis a avut miercuri consultări cu toate partidele parlamentare și a primit trei propuneri de premieri: Viorica Dăncilă (PSD), Eugen Tomac și Siegfried Mureșan (ambii PMP).
Președintele a explicat că decizia sa a ținut cont de prevederile Constituției, de faptul că PSD are majoritate în Parlament, și a precizat că ”dă încă o șansă acestui partid”, prin desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru a forma Guvernul. Șeful statului a mai cerut ca toate procedurile privind validarea Guvernului să se finalizeze până la 1 februarie.