Romania ar putea sa ramana fara gazele naturale importate din Rusia din cauza conflictului dintre Gazprom si guvernul ucrainean. Rusii au amenintat ca vor taia conducta de gaze catre Ucraina, conducta din care se alimenteaza Romania, dar si vestul Europei.

Statele Europei Centrale au pus la punct planuri de constituire a unor rezerve de gaze naturale, ca urmare a disputei dintre Ucraina si Rusia asupra preturilor, dar au anuntat ca nu exista informatii legate de sistarea livrarilor.

Compania rusa Gazprom solicita majorarea pretului gazelor vandute Ucrainei de la 50 de dolari la 230 de dolari pentru o mie de metri cubi, amenintand in caz contrar cu sistarea livrarilor, la 1 ianuarie.

In conditiile in care majoritatea natiunilor europene importa gaze din Rusia prin conducte care tranziteaza Ucraina, Gazprom a anuntat guvernele din Europa Centrala ca nu poate garanta ca livrarile vor ajunge la destinatie.

Oficialitatile din Cehia, Ungaria, Polonia si Romania au anuntat insa ca sunt pregatite sa faca fata si ca nu se asteapta la intreruperea importurilor. Grupul polonez de gaze PGNiG a informat ca reprezentantii firmei sunt in legatura permanenta cu compania ucraineana Naftohaz, care administreaza gazoconductele ucrainene si nu au primit semnale privind intreruperea livrarilor.

Distribuitorul ceh de gaze naturale RWE Transgas a anuntat ca va asigura livrarile timp de mai multe saptamani, in cazul escaladarii conflictului dintre Rusia si Ucraina.

Grupul ungar MOL a anuntat ca rezervele pe care le detine permit ca livrarile catre consumatori sa nu fie afectate, astfel incat scaderea cu 15-20% a importurilor poate fi suportata fara restrictionarea consumului.

Oficialii de la Kiev l-au acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca incearca sa sanctioneze Ucraina pentru noua orientare pro americana si pro occidentala.

 
 

Urmărește-ne pe Google News