UPDATE 14.20: Ministerul Afacerilor Externe român confirmă faptul că România a blocat o declarație comună a UE privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: ”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”.

În reacția MAE se adaugă că ”poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”.

UPDATE 14.15: Palestina critică decizia României de a bloca declarația UE împotriva celor care își mută ambasadele la Ierusalim și amenință cu luarea de măsuri juridice și judiciare. Ministrul Afacerilor Externe al Autorității Palestiniene a transms un comunicat de presă prin care critică decizia celor trei state europene de a bloca emiterea unei declarații comune a Uniunii Europene care să reafirmă poziția UE privind Ierusalimnul și să critice țările care au decis să-și mute ambasadele de la Tel Aviv, transmite WAFA.


Țara noastră, Ungaria și Cehia au blocat inițiativa Franței de a emite o declarație comună a statelor membre împotriva deciziei Statelor Unite de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Un diplomat european a explicat de ce s-a luat această decizie: „Maghiarii nu au vrut să se pună rău cu Trump, iar cehii și români au anunțat deja că intenționează să-și transfere ambasadele”, scrie 10.tv din Israel.

Potrivit diplomaților europeni și a oficialilor israelieni, proiectul propus de Franța urma să reitereze faptul că Ierusalimul ar trebui să fie capitala ambelor state – Israel și Palestina, că statutul final al orașului ar trebui negociat și determinat doar prin negociere și că statele membre ale UE nu vor urma SUA și nu își vor muta ambasadele în Ierusalim.

Statele Unite urmează să își inaugureze pe 14 mai, ziua în care a fost recunoscut statul modern Israel, nou ambasadă de la Ierusalim.


Citește și: Culisele întâlnirii Dăncilă – Papa Francisc de la Vatican: ce a spus Suveranul Pontif şi a omis Guvernul în comunicat


 
 

Urmărește-ne pe Google News