Numai anul acesta, în primele nouă luni, la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) au fost înregistrate 895 de cereri de azil, adică nu mai puțin de 34 de asemenea solicitări pe zi! Interesul pentru România – plasată e călăuze pe ruta balcanică de migrație ilegală -, este afișat, deopotrivă, atât de fugarii prinși încercând să forțeze ”frontiera verde”, cât și de străinii care sunt deja la noi dar le-au expirat documentele care le pot asigura șederea legală. Dintre aceștia, 325 au devenit azilanți cu acte în regulă, iar 108 au intrat sub protecția subsidiară a autorităților de la noi.
În funcție de tipul de persecuție la care ar putea fi supus în țara sa de origine, un străin primește fie statutul de azilant, fie pe cel de persoană aflată sub protecție subsidiară. ”Azilul se acordă în cazul în care, în urma unei anchete, se stabilește că persoana în cauză ar putea fi persecutată, sub orice formă, în țara sa.
Protecția subsidiară presupune că în țara de origine străinului respectiv i s-ar putea încălca niște drepturi sau libertăți. În ambele cazuri, însă, persoanele în cauză sunt cazate în centre speciale și vor participa la programe de integrare în societatea românească”, ne-au expicat eprezentanți ai IGI. Aprobarea diosaelor vine la pachet cu o diurnă (16 lei) alocată pentru mâncare și transport, dar și cu ajutoare financiare pentru cumpărarea de haine.
În topul azilanților sunt sirienii, irakieniii, pakistanezii și afganii. Față de anul trecut, din clasament au dispărut turcii și ucrainenii.