PIB-ul pe cap de locuitor este măsurat după standardele puterii de cumpărare, datele fiind valabile pentru 2014, potrivit Eurostat, citat de news.ro. În total, în UE există 21 de regiuni în care PIB-ul pe cap de locuitor este sub 50% din media Uniunii Europene, câte cinci din România, Bulgaria şi Polonia, patru în Ungaria şi câte una în Grecia şi Franţa.
După regiunea Severozapaden din Bulgaria, cu un PIB pe cap de locuitor de numai 30% din media UE, regiunile cu un nivel extrem de scăzut al indicatorului sunt Mayottein France (31%), Iuzen Ţentralen (32%) şi Severen Ţentralen (34%) din Bulgaria şi regiunea Nord-Est din România (34%). Celelalte regiuni româneşti cu PIB pe cap de locuitor de până la 50% din media UE sunt Sud-Vest Oltenia (41%), Sud-Muntenia (43%), Nord-Vest (48%) şi Sud-Est (50%).
În schimb, în zona Bucureşti Ilfov, parte a Macroregiunii Trei, care mai include şi regiunea Sud-Muntenia, PIB-ul pe cap de locuitor este de 129% din media Uniunii Europone, similar cu cel al Austriei, dar inferior celui din Viena (158%). De asemenea, Bucureştiul este înaintea Ungariei Centrale, unde se află şi Budapesta, care are un PIB pe cap de locuitor de 107% din media UE. În 2013, nivelul de trai din regiunea Bucureşti-Ilfov era de 131% din media Uniunii Europene.
Praga are un PIB pe cap de locuitor de 175% din media UE, iar Berlinul de 119%.La nivelul României, PIB-ul pe cap de locuitor este de 55% din media Uniunii Europene. Pe ansamblul Uniunii Europene, PIB-ul pe cap de locuitor variază de la 30% din media UE în Severozapaden, la 539% în cazul vestului Londrei.
După vestul Londrei, alte regiuni cu un nivel foarte ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor sunt Ducatul Luxemburg (266%), Bruxelles (207%), Hamburg (206%), estul Londrei (204%) şi Bratislava (186%).
În total, numărul regiunilor din UE cu un PIB pe cap de locuitor de peste 50% din media europeană este de 21, dintre care cinci în Germania, câte trei în Olanda şi Marea Britanie, două în Austria şi câte una în Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Slovacia şi Suedia, precum şi Luxemburg. Eurostat precizează că în unele regiuni datele referitoare la PIB-ul pe cap de locuitor pot fi influenţate în mod semnificativ de navetişti, care pot ridica producţia la un nivel care nu poate fi atins doar de populaţia rezidentă.