Retrogradarea ar fi putut duce la dificultăți de finanțare a deficitului bugetar pentru stat și dobânzi mai mari pentru împrumuturi atât pentru firme, cât și pentru stat, atunci când iau credite monede străine.
Agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.
Decizia S&P a depins în special de planurile autorităților de la București privind majorarea cu 40% a pensiilor. Aceasta este programată să aibă loc din luna septembrie și era greu de susținut chiar și dinainte de pandemie.
”O eventuală retrogradare în categoria «Junk» ar însemna începutul unei crize serioase pentru că vom avea dificultăţi în a ne finanţa deficitul bugetar”, a declarat consultantul financiar Mihaela Mitroi, citată de Ziarul Financiar.
Traiul pe împrumut la dobânzi mari
România se împrumută lună de lună pentru a putea plăti cheltuielile, de la salarii pentru bugetari și pensii, până la investiții în autostrăzi și achiziții militare.
Deja țara noastră se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, de peste 4%, în vreme ce țări ca Ungaria, Polonia sau Cehia se împrumută la niveluri în jur de 2%. Acestea nu au însă deficite așa mari ca ale României.
Retrogradarea ar duce la creșterea dobânzilor pentru împrumuturile statului, ceea ce ar duce la declanșarea unor reduceri de cheltuieli la nivelul bugetului.
România a consemnat un deficit de 2,48% din PIB în primele patru luni din 2020, în condițiile în care în mod normal nu trebuia să depășim 3% pe tot anul.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat recent că unul dintre scenariile luate în calcul este de creștere a pensiilor cu 10%.
Criză economică
Odată cu venirea coronavirusului, activitatea economică a frânat, iar 430.000 de români au ajuns șomeri, în vreme ce alți 600.000 sunt în șomaj tehnic.
Bugetul pe 2020 era constituit înainte de pandemie pe o creștere economică de 4,1% și un deficit de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB).
Dar criza economică ce se profilează a schimbat total previziunile: Guvernul estimează pentru acest an o scădere de 1,9% a economiei și un deficit de 6,7% din PIB.
Instituțiile internaționale sunt și mai pesimiste: Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o scădere de 5% în acest an, în vreme ce Comisia Europeană crede că vom avea o scădere de 6% și un deficit bugetar de 9,2%.