Alte 450 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri în Republica Moldova, toate cu transmitere locală. Și asta în condițiile în care numărul testelor efectuate a fost de doar 2.013, potrivit site-ului moldovenesc Ziarul de Gradă.

Prin comparație, tot azi, în România au fost confirmate 320 de cazuri la peste 11.000 de teste efectuate.

Numărul cazurilor confirmate vineri este unul mare și prin raportarea la populație. Republica Moldova are puțin peste 3,5 milioane de locuitori, comparativ cu cei peste 19 milioane de locuitori ai României.

Numărul de noi cazuri zilnice de COVID din Republica Moldova este în creștere SURSA: Worldometers

Statisticile oficiale arată că intensitatea epidemiei nu a scăzut în Republica Moldova de la debut, din lunile martie-aprilie și până în prezent.

De fapt, ultimele zile au marcat mai multe recorduri ale numărului de noi cazuri zilnice. Joi, autoritățile au anunțat 374 de cazuri, iar miercuri – 478 de cazuri noi.

Cu sute de cazuri noi de infectare confirmate în fiecare zi, autoritățile medicale au spus astăzi că pandemia de COVID-19 scapă tot mai mult de sub control în Republica Moldova, scrie Radio Europa Liberă.

Și asta pentru că rata de contagiune, un indicator-cheie care arată câți oameni sănătoși sunt infectați de unul bolnav, a depășit 1,3. Pandemia se consideră sub control dacă această rată este mai mică de 1. La sfârșitul lunii mai, autoritățile medicale sperau că există șanse ca rata să scadă.

Medicii, “la limita extenuării”

Ministrul sănătății de la Chișinău a admis, într-un interviu acordat pentru TVR Moldova, că situația este gravă și ar putea deveni critică.

Situația este gravă, nu putem afirma că nu e gravă, când se înregistrează un număr impunător de cazuri de infecție sau de persoane în stare gravă, de decese. Situația este controlabilă. Pentru noi e critic alt moment – reacția sistemului de sănătate, dacă cifrele vor crește în continuare. Situația va fi critică pentru sistemul de sănătate. Medicii lucrează la limita extenuării.

Ministrul sănătății din Republica Moldova, Viorica Dumbrăveanu:

Totodată, ministrul a dat asigurări că autoritățile dispun de o rezervă de cadre medicale, cum ar fi personalul din instituțiile private.

Deocamdată, numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns în Republica Moldova la 13.556 de cazuri. Bilanțul deceselor a urcat și el la 450.

Autoritățile au ridicat mai multe restricții interne, dar oficialii de la Chișinău au semnalat gravitatea situației din oraș, anunțând suspendarea transportului în comun în timpul weekendului.

Măsura este aplicată în scopul prevenirii răspândirii infecției de Covid-19 în rândul locuitorilor municipiului Chișinău, scrie portalul moldovenesc de știri Unimedia.

Potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe, până la data de 30 iunie, rămân suspendate cursele aeriene de pasageri și charterele aeriene regulate către și dinspre Republica Moldova.

Totodată, până la data de 30 iunie este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu unele excepții, care includ lucrătorii transfrontalieri, membri de familie ai cetățenilor moldoveni sau persoane care se deplasează în interes profesional.

Republica Moldova nu se află pe lista țărilor din zona verde, ai căror cetățeni sunt exceptați de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare la intrarea în România.

Explozie de cazuri și în Ucraina

Angajați ai serviciilor de urgență din Donețk, Ucraina, dezinfectează un spital FOTO: EPA

Îngrijorare există și în Ucraina. O izolare mai strictă va trebui impusă într-o parte a Ucrainei, întrucât răspândirea COVID-19 s-a accelerat după ridicarea a numeroase restricţii pe 11 mai, a anunţat vineri guvernul de la Kiev, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Ucraina a înregistrat în ultimele 24 de ore 921 de noi cazuri de COVID-19, un număr record, după ce şi cifrele din cele două zile anterioare au fost la rândul lor recorduri de noi infectări. Prin urmare, ”în anumite regiuni vor trebui impuse restricţii mai stricte”, a declarat ministrul ucrainean al sănătăţii, Maksym Stepanov, dar fără să precizeze unde, când şi care vor fi măsurile.

Potrivit autorităţilor ucrainene, 15 din cele 24 de regiuni ale ţării au înregistrat creşteri substanţiale de contagieri, cele mai afectate fiind regiunile vestice Lvov şi Rivne, numărul pacienţilor spitalizaţi fiind, de asemenea, în creştere.

Numărul de noi cazuri zilnice de COVID din Ucraina este în creștere SURSA: Worldometers

Guvernul a explicat această tendinţă în creştere a infectărilor prin nerespectarea de către ucraineni a măsurilor de distanţare socială, în timp ce parcurile, restaurantele şi saloanele de înfrumuseţare au fost redeschise luna trecută şi transportul public şi între localităţi a revenit la normal în iunie.

Ţară cu circa 40 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat până în prezent 34.984 de cazuri de COVID-19, dintre care 985 de decese.

În luna mai guvernul de la Kiev a extins până pe 22 iunie ”carantina adaptivă”, procedură prin care poate menţine sau institui restricţii antiepidemice, aceasta fiind miercuri prelungită din nou până la 31 iulie.

Deocamdată, potrivit MAE, cetățenii români domiciliați/rezidenți în România pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoiți să efectueze perioada de carantină sau de autoizolare.

Potrivit autorităților de la București, Ucraina nu se află însă pe lista țărilor din zona verde, ai căror cetățeni ar putea intra în țara noastră fără să mai stea în carantină/izolare.

O creștere a numărului de cazuri noi a fost înregistrată și la sud de România, în Bulgaria, dar la un nivel mult mai mic, cu 132 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News