Comisia Europeană susține că jaloanele și țintele din decembrie 2021 mai necesită modificări sau finalizarea unor detalii.
- Guvernul de la București a anunțat că prima cerere de plată prin PNRR se va ridica la aproximativ 3 miliarde de euro, dintre care puțin peste 2 miliarde vor fi granturi, potrivit unui răspuns pentru publicația Calea Europeană. O a doua cerere de plată, în valoare 3 miliarde de euro, va fi făcută în octombrie.
200 de amendamente la legea de adoptare
Executivul european este îngrijorat că la legea de aprobare a ordonanței privind cadrul instituțional și financiar al PNRR au fost acceptate peste 200 de amendamente.
„Diversitatea amendamentelor aprobate prezintă riscul de a deroga de la cadrul instituțional prezentat in PNRR și care a fost evaluat și aprobat de CE (…) în 27.09.2021 și riscul de a determina întârzieri în procesul de aprobare de către CE a primei cereri de plată ce va fi transmisă până la finalul semestrului I 2022”, se arată în document.
Acestea trebuie trimise Comisiei Europene.
Lipsesc detalii esențiale
În alte cazuri e necesară finalizarea unor detalii.
Spre exemplu, la jalonul care impune adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare nu apar o serie intervenții finanțate prin PNRR.
Lipsesc reînoirile de pe liniile București – Pitești și Reșița – Voiteni, lucrările de centralizare electronică prevăzute în PNRR, stația de alimentare cu hidrogen a trenurilor cu hidrogen și conversia a 20 de locomotive diesel de manevră în locomotive electrice pe baterii.
În alt caz, este nevoie de angajarea a 17 specialiști pentru monitorizarea reformelor și investițiilor din infrastructura digitală. Comisia Europeană cere trimiterea contractelor lor de muncă, conform sursei citate.
Un alt jalon citat este legat de reforma pensiilor. Mai exact, Ministerul Muncii a semnat un contract de asistență cu Banca Mondială, însă nu a publicat termenii de referință.
De ce este important
Autoritățile au anunțat îndeplinirea țintelor din PNRR care trebuiau bifate. Țara noastră avea de îndeplinit 21 de obiective aferente ultimului trimestru din 2021 și 24 pentru primul trimestru din acest an.
Libertatea a scris de curând că, deși bifate, o serie de măsuri nu erau finalizate.
Guvernul le consideră bifate, însă procedura este completă iar banii pot fi accesați doar după ce Comisia Europeană le consideră bifate.
Realizarea jaloanelor și obiectivelor este necesară pentru ca România să acceseze cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR.
Fondurile sunt disponibile pentru reforme și investiții, toate acestea trebuind finalizate până în 2026.