„Portofoliul social, pentru că vorbim de Europa socială, cea pe care va trebui să o păstoresc în tot acest demers pentru competitivitatea Europei, include gestionarea a 20% din bugetul multianual al UE. Ne uităm în primul rând la Fondul social european Plus, care are 143 de miliarde de euro, anvelopă la nivel european”, a spus Mînzatu.

„De asemenea, în portofoliul meu va intra și programul atât de cunoscut, emblematic la nivel european, Erasmus, care are și el o alocare de 26 de miliarde de euro”, a adăugat ea.

Noul comisar european Roxana Mînzatu a susținut că „era timpul ca România să aibă o astfel de influență” pentru că „niciun comisar nu va putea activa fără componenta socială”.

Roxana Mînzatu a primit marți, 17 septembrie, din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, postul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene, portofoliul fiind Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și Demografie.

Politica de gen a lui von der Leyen l-a exclus pe Victor Negrescu

Premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu îl voia pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, dar Ursula von der Leyen, o susținătoare puternică a femeilor în funcții de conducere, a insistat ca România să nominalizeze o femeie, iar Victor Negrescu a fost astfel scos din calcul pe criterii de gen.

Președinta Comisiei Europene și-a dorit paritatea în noua echipă de 27 de comisari și a precizat că propunerile iniţiale din statele membre, inclusiv România cu Victor Negrescu, au dat o pondere de 22% a femeilor, lucru considerat „complet inacceptabil” de von der Leyen.

Drept urmare, din componenţa viitorului Colegiu al Comisarilor vor face parte 11 femei, adică un procent de 40% din total, iar dintre cei şase vicepreşedinţi executivi, patru sunt femei şi doi sunt bărbaţi.

Roxana Mînzatu, care s-a declarat o „feministă convinsă”, a devenit astfel a treia femeie din România care ocupă funcția de comisar european, consecutiv, după Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024).

Urmărește-ne pe Google News