Ludovic Orban a precizat că toate investițiile în domeniul energetic din România vor depinde de acum înainte de green deal, acordul verde european.
China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear, arată sursa citată.
De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Cu toate acestea, discuțiile cu chinezii au continuat.
În această primăvară, Ministerul Energiei ar fi propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie peste 200 de milioane de euro anual.
Înțelegere din mai 2015
În mai 2019, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Înțelegere privind construirea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.
Potrivit memorandumului, cele doua părți ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției Nuclearelectrica în filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro