În timp ce mai multe spitale din ţară îşi duc activitatea într-o sărăcie greu de imaginat şi refolosesc obiectele sanitare de unică folosinţă, o primărie din Vrancea a pus lacătul pe uşă din lipsă de fonduri, iar angajaţii au fost trimişi acasă.

Lacăt pe uşa primăriei dintr-o localitate din judeţul Vrancea

Primăria Broşteni, judeţul Vrancea, a rămas în pană de bani, astfel încât, de la începutul acestei săptămâni, şi-a închis porţile. Cei 18 salariaţi nu şi-au mai primit salariile de patru luni. “Nu am primit nici cinci bani de când sunt primar, ne-au dus cu vorba”, a spus primarul Ştefan Bucur.

La datoriile acumulate în contul de salarii se adaugă facturile neplătite la curent electric, telefoane, dar şi pentru o lucrare de alimentare cu apă. În total, 400.000 de lei.

Spitalele nu mai au bani

Lipsa banilor pune în pericol sănătatea românilor! Jurnaliştii de la Academia Caţavencu au surprins cu camera ascunsă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, medici care sterilizau materiale de unică folosinţă, în timp ce, la Constanţa, pacienţii îşi cumpără singuri medicamentele! “Situaţia e similară în 90% din spitale.

De luna viitoare nu se vor mai putea achita nici salariile şi nici costurile materialelor sanitare indispensabile. Practic, punem lacătul pe uşă şi plecăm acasă”, ne-a declarat vicepreşedintele Sanitas, Adrian Bârea. Până acum, autorităţile nu au luat nici o măsură.

Bugetarii pregătesc proteste în cascadă

Profesorii, poliţiştii, personalul auxiliar din justiţie, personalul medical şi funcţionarii publici vor participa la o serie de proteste în cascadă, în toată ţara, începând cu 30 septembrie. Ei sunt nemulţumiţi de legea unică de salarizare care le taie sporurile şi îi bagă în concediu fără plată.

Astfel, la sfârşitul acestei luni, protestatarii vor picheta sediile PSD şi PD-L din toată ţara, iar pe 5 octombrie peste 800.000 de salariaţi au anunţat că vor declanşa grevă generală şi întreruperea activităţii în sectorul public. Seria acţiunilor se va încheia pe 7 octombrie cu un miting de proporţii în Piaţa Constituţiei, când 20.000 de bugetari vor părăsi birourile pentru a protesta.

Nu vom mai putea circula cu trenul

Deşi angajaţii CFR nu au stabilit clar un calendar al protestelor pentru perioada următoare, liderii de sindicat spun că după 1 octombrie românii să se aştepte la ce e mai rău! Ceferiştii pregătesc blocaje ale căilor ferate şi paralizarea întregii circulaţii feroviare în preajma alegerilor.

Ei sunt nemulţumiţi de întârzierile repetate la plata salariilor şi de intenţia Executivului de a disponibiliza 100.000 de oameni.

Magistraţii rămân «pe bară» pe termen nelimitat

Protestul magistraţilor continuă după aproape o lună de la declanşarea lui. Magistraţii sunt nemulţumiţi pe de o parte de prevederile considerate discriminatorii ale legii unice de salarizare, iar pe de alta pentru că guvernanţii nu vor trecerea bugetului instanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 1 ianuarie 2009. În plus, ei nu acceptă propunerea Executivului de a le reduce sporurile salariale la nivelul a 30% din venit.

Pentru că milioane de cauze sunt afectate şi peste 17.200 de dosare sunt blocate, plata salariilor magistraţilor în perioada de protest este discutabilă. Chiar şi aşa, angajaţii instanţelor nu se lasă intimidaţi şi au anunţat că vor continua protestele pe termen nelimitat, până când guvernanţii vor accepta negocierile cu reprezentanţii lor. Până la o nouă decizie, instanţele rămân aproape nefuncţionale.

Bătaie pe locurile de muncă

Organizatorii Bursei Locurilor de Muncă, ce va avea loc mâine în mai multe oraşe din ţară, au găsit cu greu circa 8.500 de oferte noi pentru cei aproape 500.000 de şomeri. Dintre acestea, doar aproape 10%, adică 900 de poziţii, sunt anunţate pentru absolvenţii de facultate.

Numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut simţitor faţă de anul trecut, când în luna octombrie peste 20.000 de posturi vacante aşteptau să fie ocupate. Lipsa ofertelor noi de muncă, spun specialiştii în recrutare, s-ar putea acutiza când mai multe companii private vor intra în faliment.

Citiţi mâine:
În timp ce câteva ţări din lume şi-au anunţat deja ieşirea din criză, economiştii din România spun că, inclusiv anul viitor, ţara noastră se va confrunta cu mai multe probleme financiare şi mai multe categorii sociale vor avea de suferit. Citeşte în Libertatea de mâine care vor fi obstacolele pe care românii le vor avea de trecut.

 
 

Urmărește-ne pe Google News