Într-o „Scrisoare comună asupra procesului de aderare la UE” cele 11 state membre semnatare ale acesteia, respectiv România, Republica Cehă, Estonia, Germania, Finlanda, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Suedia, argumentează că „deschiderea negocierilor de aderare ar oferi o motivaţie suplimentară atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova”.

„Având în vedere situaţia teribilă pe teren în Ucraina, precum şi apropiatele alegeri prezidenţiale şi referendumul asupra aderării la UE în Republica Moldova, aceasta ar ridica moralul şi ar promova implementarea de reforme în aceste ţări”, se notează în scrisoare.

În documentul adresat preşedinţiei belgiene a Consiliului UE și semnat de miniştrii de externe sau secretarii de stat din ministerele de externe ale celor 11 state se solicită „adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova de către Consiliul Afaceri Generale nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferinţelor interguvernamentale cu ambele ţări până la sfârşitul lunii iunie 2024”.

Cei 11 semnatari ai scrisorii au amintit în acest sens că liderii europeni au convenit la summitul lor din luna martie „adoptarea rapidă a cadrelor de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova şi avansarea în activitate fără întârziere”.

Prin acceptarea acestor cadre de negociere şi convocarea conferinţelor interguvernamentale, UE ar deschide de „facto” negocierile de aderare cu cele două ţări, au concluzionat semnatarii scrisorii.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News