Sursele Libertatea au precizat că premierul Marcel Ciolacu și Guvernul României au cedat la negocierile cu Ursula von der Leyen pe tema comisarului, fiind decisă renunțarea la varianta Victor Negrescu, omul care era menționat ca prima propunere a României (dar neoficializată printr-o scrisoare oficială), pentru a trimite o femeie la schimb cu o serie de concesii din partea Uniunii Europene. Mișcarea vine după ce șefa CE a cerut statelor să aibă câte două propuneri, un bărbat și o femeie, pentru că dorea o comisie care asigure egalitatea de gen.
Iar România s-a conformat, din interese diferite de asigurarea cotei de gen. Una din cele mai presante puncte este legat deficitul bugetar, Guvernul României solicitând Bruxelles-ului aprobarea unui plan pe 7 ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%. O a doua problemă este legată de PNRR, unde România face parte din plutonul statelor care mișcă foarte lent cu reformele.
Din 15 decembrie 2023 este trimisă cererea a treia de plată, iar Comisia Europeană încă așteaptă unele clarificări pentru a trimite o nouă tranșă de bani. Iar la următoarea cerere de plată sunt jaloane și ținte din prima jumătate a lui 2023. Așadar, Guvernul e în întârziere clară, legea salarizării cerută insistent de Bruxelles nefiind nici schițată, deși trebuia să fie gata din 30 iunie 2023.
Țările care o ignoră pe șefa CE
În acest context, Guvernul Ciolacu a acceptat să fie printre puținele state care trimit în noua formulă a Comisiei Europene o femeie. Zece femei sunt pe lista de 27 de state UE pentru noua Comisie Europeană, în cele zece fiind inclusă și Ursula von der Leyen.
De departe statul care a arătat că pentru unii nu contează doleanțele de la Bruxelles este Franța. De la plecarea din funcție a lui Edith Cresson, în 2004, Franța avut doar comisari bărbați, iar acum îl vrea iar pe Thierry Breton.
Ungaria, de la aderarea sa în 2004, a trimis doar comisari bărbați. Tot din 2004, Letonia a mers pe comisari bărbați, iar acum noua propunere e tot un bărbat, adică Valdis Dombrovkis. Slovacia a aderat în 2004 la UE, iar până acum a mizat doar pe bărbați: Ján Figeľ și Maroš Šefčovič.
Lituania nu a mai avut un comisar femeie din 2009, de la plecarea Daliei Grybauskaitė, iar în noul mandat vrea tot un bărbat: Andrius Kubilius. Din 2010, Austria, țară care se opune intrării României cu toate frontierele în Schengen, a avut doar bărbați pe funcția de comisar, iar acum îl propune pe Magnus Brunner.
Doar două state vor avea al treilea mandat la rând cu comisar femeie, pe lângă România, adică Suedia, care de la aderare a trimis doar doamne în această funcție. Al doilea posibil stat e Bulgaria, care a trimis la Bruxelles două propuneri: un bărbat și o femeie (Ekaterina Zaharieva). Și bulgarii s-au evidențiat prin promovarea doar a doamnelor de la aderarea lor la UE.
O țară ca Danemarca, care din 2004 a avut ca propuneri doar femei, a transmis anul acesta un nume de bărbat: Dan Jorgensen.
Trandafir • 04.09.2024, 10:36
Dece sa se propuna o femeie/Manzatu daca Donul Negrescu care a fost prima propunere este mult mai competent ? Conducatorii de acum ai Romaniei nu au nici o personalitate, nu au coloana vertebrala, nu fac ceva pentru interesul national. Ei fac doar ce le ordona puterile straine.
Gladiator • 04.09.2024, 10:07
Eterna ciupeala romaneasca...plecam capul ca poate sabia nu il taie...
K476 • 04.09.2024, 01:21
Egalitatea intre sexe inseamna sa alegi fara a tine cont de sex. Au tinut cont, i-au discriminat pe ceilalti. Sa le fie rusine.