„Discuțiile se înscriu în direcția politică deschisă prin Declarația din 10.10.2023 semnată de președinții Iohannis și Zelenski privind progresul relațiilor dintre cele două țări către un parteneriat strategic (…) și au urmărit consolidarea colaborării în domenii cheie de interes reciproc precum combaterea traficului de persoane, droguri și arme, a migrației ilegale, cooperare polițienească, schimburi de informații și experiență pentru creșterea nivelului de siguranță publică generală în contextul războiului din Ucraina, intervenția în situațiile de urgență, circulația persoanelor și a mijloacelor de transport peste frontieră”, se arată în comunicatul de presă transmis de MAI.  

Ihor Klymenko a transmis mulțumiri României

Ministrul Klymenko a transmis, la începutul discuțiilor, mulțumiri României pentru sprijinul acordat chiar din prima zi a războiului, dar și aprecieri față de eforturile MAI de acordare a asistenței umanitare de urgență ucrainenilor, care au trecut granița pentru a se refugia. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Ministrul Afacerilor Interne român a evidențiat că prevenirea și combaterea criminalității organizate transfrontaliere este o prioritate a MAI. 

De asemenea, riscurile crescute, care sunt generate de traficul de migranți, traficul de persoane, traficul ilicit de arme de foc, traficul de droguri, terorism și alte infracțiuni grave, necesită o coordonare și o cooperare operațională strânse. În acest context, partenerul de discuție a transmis asigurări că aspectele se află și în atenția MAI ucrainean.  

Cele două părți au discutat și despre ajutorul acordat structural de România, refugiaților ucraineni. De la începutul războiului, prin țara noastră au tranzitat fără incidente peste 10 milioane de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, peste 82.000 au rămas pe teritoriul român, 146 au cerut azil și peste 100.000 au solicitat diverse forme de protecție internaționale, formalități executate de instituțiile MAI cu succes și fără incidente. 

Ministrul român a subliniat că, după încheierea războiului, România trebuie și are capacitatea de a juca un rol important în procesul de reconstrucție al Ucrainei. 

România și Ucraina se vor ajuta în situații de urgență

La final, cei doi miniștri au semnat un acord cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii, limitării și înlăturării efectelor situațiilor de urgență. 

Prin intermediul documentelui s-a creat cadrul juridic bilateral necesar pentru ca România și Ucraina să își acorde ajutor reciproc, la cerere, în cazul iminenţei /producerii unei situații de urgență. Acest acord vine și mai mult în sprijinul autorităților ucrainene.

Asta întrucât va permite trimiterea în Ucraina, la solicitarea acesteia, a unor echipe de acordare a ajutorului, a echipamentelor necesare, precum și desfășurarea oricăror tipuri de acțiuni de răspuns, transferarea de expertiză,  realizarea de operațiuni de căutare și salvare, care au ca scop salvarea de vieți omenești, protejarea sănătății publice, limitarea pagubelor materiale și a valorilor culturale. 

La terminarea întrevederii, aceștia au avut o ședință tête-à-tête de aproximativ 15 minute. Cei doi au discutat aspecte care țin de competența celor două ministere. 

Urmărește-ne pe Google News