Străinii din Siria, protejați de români

După intensificarea conflictului sirian, România a fost una dintre puținele țări europene care a decis să-și mențină deschisă ambasada de la Damasc. Sute de cetățeni români au fost evacuați din Siria după intensificarea războiului civil.

„Motivul pentru care România nu şi-a închis ambasada la Damasc subzistă şi la ora actuală. Avem o importantă comunitate românească ce încă se mai află pe teritoriul sirian şi căreia trebuie să-i oferim o protecție consulară adecvată. De altfel, Ambasada României la Damasc este singura ambasadă a unui stat UE pe deplin funcțională în Siria. Ca o recunoaștere a capacității României de a reacționa rapid în astfel de situații, şi nu numai în Siria, ci în întreg arealul respectiv, o serie de state cu capacitați importante au încredințat protecția propriilor cetățeni statului român. Aici aș putea reaminti Australia, Canada Franţa, Portugalia, Republica Moldova, existând discuții şi cu alte state importante pentru a le prelua protecția consulară pe teritoriul sirian”, a spus Bogdan Stănescu, șeful departamentului consular al MAE, la interviurile Libertatea Live.

Ambasada României nu este ferită de pericole. Reprezentanțele diplomatice ale altor ţări au fost țintele unor atacuri cu rachetă sau mașini capcană.

”Este o zonă dificilă. Nu ai foarte mult timp să ieși din ambasadă, pentru că zona este de așa natură că trebuie să-ţi asiguri protecția. Colegii care sunt acolo sunt niște colegi de ispravă, care şi-au asumat un risc. Deja o evacuare din Siria nu mai este un caz, ci un lucru normal. Sunt evacuări lunare din Siria, prin Liban sau prin Turcia , prin Iordania„, susține Bogdan Stănescu.

Conflictul sirian este departe de final. Organizațiile internaționale trag un semnal de alarmă asupra situației tragice din teren. Sute de civili au murit în ultime zile în urma confruntărilor dintre diferitele grupări de rebeli, armata turcă și forțele guvernamentale.

Acest război de șapte ani a lăsat în urmă o tragedie umană colosală. Din considerație pentru cei   rămași în viață, este momentul să încheiem acest conflict devastator. Nu există învingători clari în această recurgere fără sens la o soluție militară. În schimb, este clar cine are de pierdut, acesta este poporul sirian “, crede Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.


Citeşte şi:

Scandalul Cambridge Analytica ajunge și în România! Posibile legături cu PSD și campania electorală din 2016

Justiţia din Iași a dat înapoi permisul de conducere unui şofer care a murit în toamna anului trecut

 
 

Urmărește-ne pe Google News