„Corupția la nivel guvernamental este o mare problemă”, consideră 80% dintre români, potrivit unui raport întocmit de Transparency International. Dar mai mult de jumătate dintre români, 53%, acceptă corupția în Guvern. La polul opus, în Germania, Danemarca și Suedia, toleranța cetăţenilor față de corupția din guvernele lor e aproape zero.
Aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că fenomenul corupției de la nivelul guvernului este o problemă în țara lor, arată Barometrul Global al Corupției lansat miercuri, 16 iunie, de Transparency International.
Raportul a fost realizat în baza răspunsurilor primite de la peste 40.000 de persoane din UE şi cuprinde percepţia și experiențele cetăţenilor în legătură cu corupția.
Pe primul loc în UE, la mită pentru funcţionari
Doar 7% dintre cetăţenii UE au spus că au dat mită, în ultimul an, pentru a avea acces la serviciile publice. Cu toate acestea, se subliniază în raport, există diferențe importante între țări: în Danemarca, Finlanda și Suedia procentul celor nevoiţi să dea mită e de sub 1%, în vreme ce în România, aflată în fruntea clasamentului, rata e de 20%, în Bulgaria – 19%, iar în Ungaria şi Lituania – 17%.
Dintre românii care au dat mită, 11% au declarat că au făcut asta în şcolile publice, 9% – pentru obţinerea documentelor de identitate, iar 7% – la poliţie.
Mulţi europeni au recunoscut că anul trecut s-au folosit de relaţiile personale pentru a avea acces la serviciile publice: 48% în Franţa, 40% în Spania şi Belgia, 39% în Luxemburg, 36% în România şi 21% în Germania.
În România, sistemul PCR (Pile – Cunoştinţe – Relaţii) a fost folosit în şcolile publice (25%), la poliţie (24%), dar mai ales în spitalele publice (36%).
1 din 5 români a dat şpagă la spital, în pandemie
Raportul realizat de Transparency International subliniază că, în ultimul an, sistemul medical a fost un punct cheie al corupției, având în vedere faptul că guvernele s-au concentrat pe gestionarea pandemiei de COVID-19.
29% dintre cetăţenii UE au recunoscut că s-au bazat pe relațiile personale pentru a obține servicii medicale. Procentul este ridicat în Republica Cehă (54%), Portugalia (46%) și Ungaria (41%).
Numai 6% dintre rezidenţii UE au declarat că au dat mită pentru a obține îngrijiri medicale, dar rata acestora este extrem de ridicată în România (22%) și Bulgaria (19%).
Majoritatea cetăţenilor din UE intervievaţi au mărturisit că nu consideră că guvernele statelor lor au gestionat pandemia într-o manieră transparentă.
Unde cred românii că se ascunde corupţia
Doar 25% dintre români cred că Guvernul ţine cont şi de părerile lor, atunci când ia decizii. Iar 66% consideră că măsurile luate împotriva corupţiei la nivel de Executiv nu sunt bune.
Românii cred că cei mai corupţi sunt parlamentarii (51%), funcţionarii din Guvern (40%), premierul şi miniştrii (37%), angajaţii de la Preşedinţie şi reprezentanţii administraţiilor locale (33%), bancherii (28%), poliţiştii (24%) dar şi judecătorii şi magistraţii (22%).
„În ultimul an a crescut nivelul corupţiei”, consideră 45% dintre români, în vreme ce 32% cred că el a rămas acelaşi.
„A furat, da a mai şi făcut”
Aproape trei sferturi (73%) dintre cetăţenii UE spun că nu ar accepta ca în guvernele lor să existe vreo formă de corupție. Raportul celor de la Transparency Internațional arată că Germania, Danemarca și Suedia au toleranţă aproape zero faţă de corupţie.
România, ţara în care unul dintre sloganurile electorale este „a furat, da a mai şi făcut”, este singurul stat membru al UE în care 53% dintre cetăţeni intervievaţi au declarat că ar accepta anumite fapte de corupție, chiar şi la nivel de guvern.
49% dintre români au mărturisit că se tem de eventuale represalii, dacă ar raporta faptele de corupţie. La nivelul Uniunii Europene, procentul celor care spun că se tem este de 45%.