Inițiativa 2035 Fără Tutun, demarată de sute de organizații din România care militează pentru măsuri care să reducă fumatul, a lansat un protest public. Acestea acuză că Planul Național de Combatere a Cancerului, lansat de Președinție în ianuarie, nu conține măsuri cu adevărat eficiente, așa cum prevăd reglementările recomandate de Comisia Europeană și de Organizația Mondială a Sănătății pentru combaterea fumatului.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de zeci de doctori, ONG-uri și asociații medicale, printre care se regăsesc președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, dar și fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Cu toții arată spre măsurile propuse la nivel european. De exemplu, Planul European de Luptă împotriva Cancerului a fost lansat de Comisia Europeană în februarie 2021, cu obiectivul de a reduce consumul de tutun până la 5% până în 2040. Parte din strategia europeană sunt: revizuirea legilor privind fumatul și noile dispozitive de fumat, înăsprirea reglementărilor privind fumatul în spații publice închise, care să includă și noile produse din tutun, precum și schimbarea regimului de taxare a acestor produse. Cu alte cuvinte, fumatul niciunui fel de țigări să nu mai fie permis la interior și toate produsele să aibă prețuri mai mari. 

Primele declarații ale lui Alfred Bulai despre acuzațiile de agresiune sexuală: „Și-a dat tricoul jos. Reacția mea a fost una de uimire, probabil din acest motiv am râs”
Recomandări
Primele declarații ale lui Alfred Bulai despre acuzațiile de agresiune sexuală: „Și-a dat tricoul jos. Reacția mea a fost una de uimire, probabil din acest motiv am râs”

Pandemia de fumat

Organizația Mondială a Sănătății a trasat, în iulie 2021, alte reglementări, reunite în Raportul Global de Progres al Luptei cu Consumul de Tutun. „Directorul OMS a accentuat cu această ocazie nevoia de reglementări mai ferme, care să prevină inițierea utilizării produselor pe bază de nicotină de către copii și tineri, cât și faptul că 84 de țări ale lumii trebuie să adopte legislație strictă în acest sens”, atrag atenția reprezentanții 2035 Fără Tutun.

Directorul general OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma recent: „Dacă tutunul ar fi fost un virus, atunci impactul lui ar fi fost demult denumit pandemie, iar lumea întreagă ar fi alocat toate resursele posibile pentru a-l opri”.

În România, aproape 15% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani spun că au fumat, iar 8% că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile.

Demersul 2035 Fără Tutun apărut în 2016, când a fost prezentată strategia națională integrată de reducere a consumului de tutun, își dorește, așa cum îi spune și numele, ca în 2035 să avem „prima generație fără tutun din România”. Inițiativa este susținută în prezent de peste 350 de organizații neguvernamentale. „Obiectivul principal al strategiei este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani”, se arată în scrisoarea deschisă.

Gafă a președintelui Iohannis la decorarea medaliaţilor de la JO Paris. A spus „comemorarea”, în loc de „ceremonia” | VIDEO
Recomandări
Gafă a președintelui Iohannis la decorarea medaliaţilor de la JO Paris. A spus „comemorarea”, în loc de „ceremonia” | VIDEO

România, singura țară din UE în care se fumează mai mult. Planul de combatere: conferințe și workshopuri antifumat

În Planul Național de Combatere a Cancerului se specifică faptul că țara noastră este printre puținele din UE unde procentul fumătorilor este în creștere, în ciuda măsurilor restrictive luate până în prezent: „În România, proporția fumătorilor față de întreaga populație a crescut cu 1 punct procentual față de 2014 și cu două puncte procentuale față de 2017 și este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.”

30% din români sunt fumători, arată Eurobarometrul din 2021

De asemenea, în Planul Național se arată că 90% din cancerele pulmonar, al cavității bucale și al esofagului pot fi prevenite. Și pentru asta, documentul propune următoarele măsuri:

  • „elaborarea de materiale informative asupra tuturor aspectelor patologiilor (factori de risc, măsuri preventive, modalități de tratament etc.) explicate în limbaj colocvial în funcție de vârsta și capacitatea de înțelegere a pacienților”;
  • „conferințe, workshopuri dedicate problematicii fumatului și numărului crescut de fumători, precum și cursuri de informare pentru sănătate și prevenție”.

Pliantele și conferințele nu funcționează

Mircea Geoană, despre lecțiile pe care Marcel Ciolacu a recunoscut că le ia: „Meditații la engleză, meditații la economie… Pe vremuri, rămâneai și repetent, dacă aveai corigențe”
Recomandări
Mircea Geoană, despre lecțiile pe care Marcel Ciolacu a recunoscut că le ia: „Meditații la engleză, meditații la economie… Pe vremuri, rămâneai și repetent, dacă aveai corigențe”

Semnatarii scrisorii atrag atenția că măsurile propuse, precum distribuirea de pliante sau organizarea de conferințe, „sunt în totală contradicție cu măsurile recomandate de OMS ca fiind eficiente în reducerea consumului de tutun, existând numeroase date științifice care arată ineficiența lor în condițiile în care sunt abordate izolat de măsurile de reducere a accesibilității și atractivității produselor din tutun”.

Cancerul bronhopulmonar se află pe primul loc în România la sexul masculin, fiind în legătură directă cu consumul de tutun în peste 90% din cazuri, arată semnatarii scrisorii.

Scrisoarea deschisă propune și câteva soluții, care să fie introduse în Planul Național de Combatere a Cancerului: 

  • actualizarea legii antifumat, cu aspecte care țin de reglementarea tutunului încălzit și a țigării electronice;
  • alocarea de fonduri suficiente și extinderea rețelei de cabinete de consiliere a fumătorilor;
  • introducerea în regim de urgență a atestatului de tabacologie. Acest atestat oferă competențe pentru terapia care să-i ajute pe oameni să se lase de țigări. 

Daniel Coriu: Planul poate fi îmbunătățit, dar e o mare realizare

Unul dintre susținătorii protestului, dar și cosemnatar al Planului de Combatere a Cancerului este Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor. „Ca orice plan, poate să aibă și scăpări. El e pus în transparență decizională pentru a le rezolva. Sunt cosemnatar al planului, m-am ocupat de partea de hematologie. Acest plan e o mare realizare, pentru că el coagulează toate forțele și toate instituțiile statului român – Președinția, Parlamentul, Guvernul, societățile profesionale și organizațiile de pacienți. E prima dată când simțim că la nivelul statului se face ceva”, spune împăciuitor Coriu.

România, singura țară din UE unde crește numărul de fumători, vrea să combată fenomenul prin conferințe. Zeci de medici și ONG-uri se revoltă
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor | Foto: Agerpres

Beatrice Mahler: Consilierea antifumat poate fi benefică

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, explică pentru Libertatea unele dintre neajunsurile sistemului, dar și cum pot fi ajutați fumătorii să renunțe la acest obicei.

„Când vorbim de cancerul pulmonar cred că e important să avem în vedere nu doar diagnosticul precoce, ci și prevenția – care înseamnă un screening care le este recomandat pacienților fumători. Dar toate ghidurile internaționale prevăd ca aceste programe de screening să presupună obligativitatea din partea fumătorului să participe în mod activ la o consiliere antifumat, la terapii care să-l ajute să renunțe la fumat, pentru că ne interesează ca pacientul respectiv să nu ajungă la un diagnostic de cancer”, explică medicul.

România, singura țară din UE unde crește numărul de fumători, vrea să combată fenomenul prin conferințe. Zeci de medici și ONG-uri se revoltă
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler | Foto: Agerpres

Țigara electronică – o modă între copii

În ceea ce privește educația împotriva fumatului, Beatrice Mahler este de părere că acesta e un proces mai complex, care se derulează într-o campanie mai amplă, și nu doar în cabinetul unui pneumolog, vreme de câteva minute.

„Eu am discuții cu pacienții despre fumat. Povestind, ies la iveală povești de viață extrem de interesante, exemple care vin și de la alți fumători, care pot să-l facă pe om să se identifice cu una din istorisiri, să-și dea seama că nu e singur în lupta cu dependența”, spune managerul Institutului „Marius Nasta”.

Dacă vorbim de consiliere împotriva acestui viciu, e mare nevoie de prezența psihologilor în școală sau în spitalele unde sunt foarte mulți fumători sau pacienți cu boli induse de fumat. Pentru că, pacienți fiind, le e foarte greu să renunțe.

Beatrice Mahler:

Beatrice Mahler atrage atenția mai ales asupra țigărilor electronice, care capătă tot mai multă popularitate. „Țigara electronică a ajuns să fie o modă între copii. Din păcate, nu avem foarte multe instrumente ca să ajungem alături de ei și să le vorbim. Poate că jumătate vor continua să folosească acest device, dar poate că o parte din ei ar asculta ce le spunem și-și vor schimba părerea”.

România, singura țară din UE unde crește numărul de fumători, vrea să combată fenomenul prin conferințe. Zeci de medici și ONG-uri se revoltă
Țigara electronică devine tot mai populară | Foto: 123rf

Medicul subliniază că fumatul e o problemă de sănătate publică, pentru că are un impact major asupra sistemului de sănătate, presupunând o cheltuială mare. De aceea, Beatrice Mahler este vehementă: „E important să câștigăm fiecare persoană în această luptă”.

Foto: 123rf

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Viva.ro
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ce a descoperit o femeie care le-a făcut un test ADN copiilor săi. A rămas șocată când a văzut rezultatele
FANATIK.RO
Ce a descoperit o femeie care le-a făcut un test ADN copiilor săi. A rămas șocată când a văzut rezultatele
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
GSP.RO
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
FANATIK.RO
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Observatornews.ro
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI