Reamintim, Ministerul Finanțelor a anunțat joi că din 2018 contribuțiile sociale plătite de către angajatori vor trece în sarcina angajaților, însă angajatorii vor fi în continuare obligați să le rețină și să le vireze la buget.

”Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”, potrivit Ministerului Finanțelor. Precizarea Finanțelor vine în ciuda faptului că premierul Mihai Tudose a anunțat în două rânduri că din 2018 contribuțiile rămân în sarcina angajatorului, atât în cadrul unei întâlniri cu sindicaliștii, cât și marți, la un eveniment.

Cum e la alții

Numai că PwC spune că există o logică pentru care angajatorii contribuie cu o parte a contribuțiilor la bugetele sociale și de sănătate, iar aceasta este că din sumele respective să beneficieze categoriile de persoane care nu cotizează, dar beneficiază de protecție socială. Este vorba de elevi, studenți sau pensionari.

„România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susţinerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem, de exemplu elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuţiei”, a declarat Mihaela Mitroi, directorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC România.

Compania de consultanță a făcut și un calcul: media contribuțiilor sociale suportate de angajatori în UE este de 23,57%, iar salariații contribuie în medie cu 13,35%.

Eliminarea tuturor contribuțiilor angajatorului și trecerea tuturor la salariat ar însemna un total de 35%, adică de aproape trei ori față de media europeană.


Citește și: Șoc într-un avion de pasageri! ”Căpitanul Mihai Mărgineanu vă urează un zbor plăcut!”


Salariile la privat ar putea scădea, PFA-urile vor plăti mai mult

Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, în sistemul public Guvernul poate da o ordonanță prin care statul să suporte diferența, astfel că bugetarii nu ar fi afectați de măsură. Dar în sistemul privat nu pot fi modificate contractele private. Practic, s-ar aduce contribuții suplimentare de 22% la angajat și se scade cu 6% impozitul pe venit, deci ar putea scădea salariul cu 16%.

Același lucru îl spun și oficialii PwC. ”Pentru ca angajaţii sa nu fie afectaţi de aceasta creştere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%. Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părţilor”, se arată în raport.

Posibil, nu și obligatoriu

Este posibil ca cei mai mulţi dintre angajatori să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaţilor, prin creşterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile.
”Astfel, pot apărea situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parţial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, a adăugat Mihaela Mitroi.

Bența: statul caută noi surse de bani

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că măsura va duce la creșterea taxării pentru mai bine de 500.000 de români care lucrează pe persoană fizică autorizată (PFA), urmând a fi afectate și alte categorii de persoane, precum avocații, notarii, agricultorii, ziariștii cu drepturi de autor sau cei care trăiesc din chirii.

Statul caută noi surse de bani, dar nu aceasta este soluția, ci reducerea cheltuielilor bugetare. ”Am văzut anunțul Ministerului Finanțelor, cred că domnul Mișa (Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor – n.r.) este pe lista de plecare. Pe de altă parte, domnul Mișa înțelege mai exact cifrele legate de taxare. Dacă ar fi o mutare a banilor de pe stânga pe dreapta nu ar fi nicio problemă. Dar măsura de mutare a contribuțiilor va pune în dificultate pe cei din mediul privat și bagă mâna în buzunarul PFA-urilor, a celor care trăiesc din arendă, agricultori, cei care câștigă din chirii etc”, a afirmat Bența pentru Libertatea.

Potrivit acestuia, problema de bază este că în România cotizează la bugetele sociale și de sănătate 4,5 milioane de angajați și 500.000 de PFA-uri, dar beneficiază toți cei 20 de milioane de locuitori.

El dă și câteva exemple de astfel de dezechilibre: părinți plecați la muncă în străinătate dar cu copii rămași în țară, părinți rămași în țară care sunt pensionari, dar la care copiii sunt plecați la muncă afară sau români care lucrează în Occident, dar se tratează în spital în România. Pentru toate aceste categorii sociale contribuie cetățenii care lucrează în țară. ”Persoanele active care lucrează la negru sau în străinătate ar trebui să cotizeze”, punctează Bența.


Citește și: După opt ani de război, frații Dolănescu au aflat sentința. Cum a fost împărțită averea lui Ion Dolănescu


 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News