Statisticile din 2007 și până acum arată că România și-a rezolvat doar parțial problema deja legendară a WC-ului din fundul curții. Dacă în 2007, 44,5% dintre români trăiau într-o casă fără toaletă, acum, 27,7% sunt nevoiți să se descurce cu o asemenea situație.
Dar evident numărul este uriaș, cel puțin comparat cu alte țări unde situația nu este strălucită.
În Bulgaria, 15,3% din populație trăiește într-o gospodărie cu toaletă în fundul curții.
Nici statele baltice nu stau foarte bine. În Lituania, 10,6% din populație are toaleta în afara casei, în Letonia, 9,9%, iar în Estonia, 5,3%.
Problema este minoră la vecinii ungari, unde doar 3,9% din populație are toaletă în fundul curții.
Cele mai multe state din restul UE nu se confruntă cu o astfel de problemă. În țări precum Suedia, Norvegia sau Germania, numărul de toalete în afara casei tinde spre 0.
Iar media în UE este și ea foarte mică – doar 2,1%.
Țăranii nu-și permit să renunțe la WC-ul din fundul curții
În luna martie a acestui an, o circulară a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a stabilit că toți locuitorii din zonele unde există rețele de canalizare trebuie să se racordeze la acestea și să renunțe la WC-urile din fundul curţii.
Libertatea a fost în mai multe comune din județul Vaslui, fruntaș la WC-urile în curte, și a stat de vorbă cu localnicii, cu autoritățile locale și cu cele de mediu.
Teoretic, lucrurile par simple, însă în practică situația este foarte complicată, în condițiile în care aproape toate locuințele vizate sunt în mediul rural, iar sătenii spun că nu au bani pentru aceste lucrări.
În fiecare an, la 19 noiembrie, ONU marchează Ziua mondială a toaletei, cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.
Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze că până în 2030 toţi oamenii vor avea acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igienă pentru toţi”.
Libertatea a desfășurat o campanie cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă toaletele din curțile școlilor și implicit fosele septice nesecurizate. Citiți aici episoadele anchetei:
- VIDEO | Libertatea prezintă un fenomen înfiorător: în ultimii șapte ani, cel puțin opt copii au murit în fosele septice în România, iar alți cinci au fost la un pas de moarte!
- VIDEO | Mort în fosă septică: un accident cu repetiție! Un băiat de 14 ani a sfârșit în hazna, iar copilul poartă “cea mai mare parte din vină”, crede fostul primar!
- VIDEO | Primar PSD condamnat la 3 ani cu suspendare pentru moartea unei fete într-o groapă cu rahat e acum director adjunct la Direcția pentru Agricultură
- VIDEO | Tragedia de la marginea Sibiului. Cum a murit un băiat de 2 ani și 6 luni în WC-ul curții comune și nici acum, la 7 ani de la tragedie, fosa nu e încuiată!
- VIDEO/ În timp ce instituțiile pasează de la una la alta responsabilitatea, tatăl unui copil care a murit într-o fosă septică a luat singur măsuri: „Nici în ziua de azi nu a venit nimeni să mă întrebe de ce am cimentat eu fosa”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro