Bode a precizat că România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene şi se ocupă de fluxul de migranţi ucraineni, adică își respectă obligațiile de stat membru al UE.

„România este un furnizor de securitate la nivelul Uniunii Europene, care respectă obligaţiile de a fi stat membru, dar, din păcate, nu beneficiază de drepturile de apartenenţă la spaţiul Schengen”, a spus ministrul de interne pentru EFE.

Lucian Bode, care a fost însoțit în Spania de secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, a făcut apoi bilanţul celor 2,4 milioane de persoane care au trecut graniţa în România fugind din Ucraina, de la începutul invaziei ruse, dintre care 80.000 au rămas în ţară, jumătate dintre ei fiind minori.

„Au trecut milioane de ucraineni şi vă asigur că niciun cetăţean nu a trecut graniţa fără a fi identificat, fapt care demonstrează siguranţă atât pentru români, cât şi pentru ceilalţi cetăţeni europeni”, a mai spus ministrul PNL în interviu. 

Aderarea României la acest spaţiu și situaţia comunităţii româneşti din Spania au fost principalele puncte discutate cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, şi cu reprezentanţii Garzii Civile şi Poliţiei Naţionale Spaniole.

Potrivit celor mai recente informații, reprezentanții Consiliului UE și ai Comisiei Europene au fost chemați în Parlamentul European ca să prezinte un calendar de aderare și să precizeze în mod clar dacă în decembrie 2022 va fi supusă la vot extinderea Schengen, astfel încât România, Bulgaria și Croația să fie incluse.

Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.

Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:

  • eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
  • set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
  • cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News