„Ar trebui să avansăm cu politica ‘uşilor deschise’. România susţine deplin decizia de a transmite o invitaţie de aderare Macedoniei de Nord”, a spus şeful statului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, arătând că statele membre NATO ar trebui să asigure o apărare şi o descurajare mai puternic.
„Trebuie să avem forţele potrivite, cu pregătirea şi capacitatea de mişcare potrivite, cu structura corectă de comandă şi cu capacităţile corecte de a acţiona în mod eficient ca un adevărat factor de descurajare. Avem nevoie de o abordare şi de o planificare unitare de apărare pentru întregul Flanc estic. Trebuie să implementăm în totalitate postura coerentă în regiune pe toate dimensiunile – pământ, apă şi aer”, a spus şeful statului.
Preşedintele a reiterat că împărţirea sarcinilor este esenţială în eforturile NATO de descurajare. Şeful statului a reamintit că încă din anul 2017 România a alocat 2% din PIB pentru Apărare.
„Peste 33% din cheltuieli au fost alocate pentru achiziţia de echipamente majore, iar anul acesta vor fi de 35%. Suntem angajaţi ferm să continuăm”, a conchis Klaus Iohannis.
Președintele Iohannis a arătat că România a făcut propuneri concrete în ceea ce priveşte prezenţa înaintată în regiunea Mării Negre, menţionând că ţara noastră acţionează să crească pregătirea Brigăzii multinaţionale pe care o găzduieşte.
Şeful statului a precizat că România s-a oferit să găzduiască o capacitate multinaţională de comandă şi control pentru sprijinirea prezenţei înaintate a NATO.
Klaus Iohannis a mai subliniat că este nevoie de luarea rapidă a deciziilor şi de sporirea pregătirii militare, context în care i-a mulţumit preşedintelui american, Donald Trump, pentru „Readiness Initiative”.
„Ar trebui să creştem rolul NATO în combaterea terorismului”, a adăugat Iohannis.
Liderii celor 29 de state membre au publicat declaraţia Summitului de la Bruxelles, la finalul primei zile a reuniunii. Zona Mării Negre şi România sunt menţionate de câteva ori.
Potrivit documentului de la finalul primei zile a summitului NATO, şefii de stat şi de guvern au luat act de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou la NATO, în toamnă.