Mitul că România este țara asistaților social nu prea mai stă în picioare, dacă ne uităm la cifrele de anul trecut, susține publicația Republica, într-un articol de analiză realizat de jurnalista Raluca Ion.
Conform statisticii realizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în 2022 s-au cheltuit 30,2 miliarde de lei pentru beneficii sociale, după cum urmează:
- 12,52 de miliarde de lei – alocațiile celor 3,6 milioane de copii
- 17,7 miliarde de lei – 35 de alte cheltuieli precum indemnizația pentru creșterea copilului, alocația lunară de plasament și cea de susținere a familiei, ajutoare pentru încălzire și de urgență, indemnizaţia lunară de hrană cuvenită persoanelor cu HIV/SIDA, precum și alocația de hrană pentru copiii cu HIV/SIDA etc.
Suma pensiilor speciale? Aproape la egalitate cu alocațiile, cu 4,3 miliarde sub totalul celorlalte beneficii sociale: 12,37 de miliarde de lei.
„Cheltuielile cu serviciile publice sociale sunt cu 40% mai mici decât media europeană”, arată Robert Ion, directorul general al Hope and Homes for Children Romania (HHC), organizație ce derulează programe pentru reforma sistemului de protecție, de la prevenirea separării copiilor de familie la înlocuirea orfelinatelor cu instituții de tip familial.
HHC a comparat sumele cheltuite pe serviciile sociale versus pensiile speciale, iar cifrele arată prioritatea. Cu intenția de a trage un semnal de alarmă cu privire la copiii aflați în situații vulnerabile, directorul HHC explică nevoia unui sistem bine finanțat și pus la punct.
Spre exemplu, în România există 3,6 milioane de copii și 11.898 de asistenți sociali, arată cifre UNICEF din aprilie, anul acesta.
În cadrul serviciilor sociale, pentru prevenirea separării copilului de familie sunt esențiale două lucruri, explică Ion: specialiști și centre de zi. „La nivelul orașelor, doar unu din trei are resursele astea. La nivelul comunelor, doar 7% au și centre, și specialiști”, completează acesta.
Trebuie să înțelegem că acești copii cresc, o să avem nevoie de ei pe piața muncii. Dacă nu facem nimic acum, trebuie să înțelegem că o să simțim cu toții consecințele. Și de-abia atunci ne paște lumea asistaților social.