Un aerodrom din epoca comunistă este transformat în cea mai mare bază militară NATO din Europa, o extindere care este considerată de Rusia drept un exemplu de postură agresivă din partea NATO, notează sursa citată.

Cu cât „este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât devine mai probabil să fie printre primele ținte ale loviturilor de răzbunare”, a amenințat, la începutul acestui an, senatorul rus Andrei Klimov, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe.

Totuși, dorința României de a-și consolida apărarea poate fi înțeleasă ținând cont de ostilitatea arătată de Rusia. Dronele și rachetele rusești care vizează porturile ucrainene de pe Dunăre s-au rătăcit în mod frecvent peste granița cu România de la lansarea invaziei, la 24 februarie 2022. Chiar săptămâna trecută au fost găsite resturi de la trei drone Shahed 136 pe teritoriul României, ceea ce a determinat NATO să-și sporească patrulele cu avioane de luptă de-a lungul frontierei.

Potrivit fostului comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, discuțiile asupra înființării unei instalații majore NATO la crica 400 de kilometri de Crimeea au început acum zece ani, când peninsula de la Marea Neagră a fost anexată de Rusia.

Acum, spune el, această abordare proactivă pare justificată. „Îmi amintesc că m-am gândit: «M-am săturat să reacționez mereu la ceea ce fac rușii. De ce nu îi facem să-și facă griji pentru ceea ce facem?»”, explică Hodges.

Pe vremea Războiului Rece, SUA au urmărit mișcările Uniunii Sovietice de la bazele sale din Germania de Vest. Una dintre aceste instalații, Ramstein, continuă să servească drept centru nervos al NATO, găzduind aproximativ 50.000 de soldați, personal militar și familiile acestora.

Dar, pe parcursul următoarelor două decenii, baza aeriană „Mihail Kogălniceanu”, din sud-estul României, va depăși Ramstein, urmând să devină cea mai mare bază NATO din Europa.

Amplasată strategic lângă Constanța, principalul port al României, baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” servește deja drept cartier pentru misiunile de poliție aeriană efectuate de NATO deasupra Mării Negre.

Transformarea acestei baze într-o fortăreață NATO a căpătat o importanță suplimentară de la declanșarea războiului la scară largă din Ucraina.

În opinia lui Hodges, extinderea bazei aeriene arată seriozitatea cu care țările care s-au aflat cândva în spatele Cortinei de Fier percep amenințarea din partea Rusiei, chiar dacă aliatele lor din Europa de Vest se chinuie încă să-și sporească cheltuielile pentru apărare.

„Aceste țări, cele care sunt cele mai apropiate de Rusia și au fost sub influența rusă, știu cum este. Ei înțeleg ce este în joc. Decizia de a consolida «Mihail Kogălniceanu» este o declarație conform căreia Rusia nu ne va spune ce putem și ce nu putem să facem”, conchide generalul american în rezervă.

Urmărește-ne pe Google News