Benzina va costa mai mult
Dacă apele politice nu se liniştesc, iar leul nu se va întări rapid, unul dintre efecte va fi majorarea preţurilor la combustibili. Sub pretextul achiziţionării combustibililor la un preţ mare, nefavorabil de pe pieţele externe, companiile petroliere ar putea mări preţurile.
Euro continuă să sugrume moneda naţională
Moneda naţională s-a depreciat ieri brusc faţă de euro şi de dolar, fiind foarte aproape de un nou minim istoric. Cursul de schimb leu-euro a fost de 4,6481 lei/ euro. “În timpul unor nelinişti politice, moneda naţională scade. Asta pentru că speculatorii interni sau externi profită de haosul politic. E regula de aur a speculei monetare-ei vând sau cumpără monede profitabile la momentul x şi lasă praf în urmă, pentru că vina va pica mereu pe politicienii în dispută”, ne-a explicat analistul Niels Schnecker.
3,5 miliarde de euro sunt suspendate
Fondurile europene pentru anumite proiecte mari, esenţiale pentru dezvoltarea României, în valoare de circa 3,5 miliarde de euro, sunt suspendate. Este vorba de proiectele pentru dezvoltarea transporturilor şi de cele din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care sunt blocate în acest moment de Comisia Europeană. Astfel, pentru deblocarea banilor, Guvernul trebuie să prezinte strategii noi, care să refacă imaginea în faţa oficialilor europeni.
Iar se va scumpi mâncarea!
Seceta provoacă dezastre în agricultură. Producătorii români au solicitat recent Guvernului să instituie starea de urgenţă din cauza secetei. Politicienii nu au însă timp pentru a lua măsuri pentru diminuarea efectelor catastrofale, pentru că ei se ocupă doar de războaiele pe ciolan! Explozia euro îi va afecta serios pe toţi românii, nu doar pe cei ce au credite în această monedă! În curând, România va începe să importe masiv alimente, fiind foarte afectată de secetă. Potrivit specialiştilor, cu un leu depreciat extrem de mult, alimentele cumpărate de la străini vor fi mult mai scumpe, iar efectul îl vom resimţi cu toţii la raft, atunci când vom cumpăra mâncare mai scumpă.
Începem plata datoriilor
România începe, de luni, să plătească prima tranşă din împrumutul extern contractat, rată ce se ridică la 670 de milioane de euro! Tot împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi BERD, ce trebuie returnat până în 2016, se ridică la 12 miliarde de euro, la care se adaugă dobânzi de 300 de milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro