România vrea să devină hub regional de producție și operare în domeniul minireactoarelor modulare și țintește construirea primei unități până în anul 2030, a declarat, pentru Libertatea, Virgil Popescu, ministrul demis al energiei.
„Acordul final va fi semnat joi. România deveni un hub regional al tehnologiei SMR”, a declarat Popescu, pentru Libertatea.
Anunț direct de la Casa Albă
Anunțul său vine după ce Casa Albă a precizat într-un comunicat că România va construi o centrală bazată pe tehnologia reactoarelor modulare.
„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul. Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor”, se menţionează în comunicatul administrației americane.
Nu vor înlocui Reactoarele 3 și 4
Ministrul Virgil Popescu a spus că noile unități nu vor înlocui proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care utilizează tehnologia canadiană CANDU. Acestea urmează să fie construite mai departe.
Conform acestuia, noile reactoare sunt mai ieftine decât cele CANDU instalate la Cernavodă, însă nu a dat detalii cu privire la costurile totale.
Mini-reactoarele vor fi construite în altă locație, urmând ca Nuclearelectrica să facă un studiu pentru determinarea acesteia.
În anul 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu compania americană NuScale în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice privind construcţia reactoarelor modulare mici.
Ce presupune un astfel de reactor
Un astfel de minireactor are 20 de metri înălțime și 3 metri diametru.
O unitate poate produce 60 MW de energie electrică, suficient cât să alimenteze 50.000 de locuințe.
Compania a anunțat anul trecut că fiecare astfel de modul poate atinge chiar la 77 MW datorită îmbunătățirilor.
Astfel, centrala cu șase module ce ar urma să fie realizată în România ar urma să aibă astfel între 360 MW și 462 MW.
Spre comparație, un reactor CANDU de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW.
România are două astfel de unități nucleare la Cernavodă, iar Nuclearelectrica produce 18% din necesarul la nivel național datorită prin intermediul acestora.
Tehnologie autorizată în 2020, dar netestată nicăieri
Ministrul a mai precizat că NuScale a primit deja în 2020 autorizarea în Statele Unite ale Americii.
Totuși, noua tehnologie nu a fost testată nicăieri până acum, iar în 2019 Nuclearelectrica anunța că „nu se pune problema testării unui prototip în România”, potrivit Hotnews.ro.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și fost președinte al ACER (Agenția Europeană pentru Cooperarea Reglementatorilor în Energie – n.r.), a criticat chiar din 2019 intenția autorităților române de a folosi o tehnologie netestată.
„Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a spus la acel moment Nicolescu, potrivit G4Media.ro.
Ce este NuScale
NuScale Power este o companie privată cu sediul în Portland, Oregon, fondată în anul 2007.
Autoritățile din Statele Unite au dat în 2020 undă verde pentru construirea a 12 astfel de minireactoare în Idaho. Primul va fi realizat în 2029, iar restul în 2020, conform TechExplore.com.
Departamentul Energiei din SUA a cheltuit peste 400 de milioane de dolari din 2014 până acum pentru stimularea dezvoltării reactoarelor SMR, conform sursei citate.
Primele cercetări în domeniu au fost realizate de către Laboratorul Național Idaho încă din 2002.
În afară de NuScale există și alte companii care își propun realizarea de mini-reactoare nucleare, între care Westinghouse, TerraPower – companie la care are acțiuni miliardarul Bill Gates, dar și Holtec, General Atomics, Hybrid Power Technologies.