Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului (2024-2026), care va genera o producţie de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Prima producție este așteptată în 2027, iar România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net, consolidând securitatea în aprovizionare.
Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani, în condițiile în care volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (700 mil. bep).
„Prin decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creşterea economică a României şi va consolida securitatea energetică a ţării”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al OMV Petrom în 2030, potrivit calculelor companiei petroliere.
Infrastructura, suprafața și costurile de exploatare
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale.
Costul unitar de producție, care exclude redevențele, taxarea suplimentară, deprecierea și cheltuielile de explorare, este estimat la o medie de 3 $/bep (1,76 $/MWh) pentru durata de viață a zăcământului.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 kmp şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.
România, dată în judecată de OMV Petrom la Curtea Internațională de Arbitraj
Pe de altă parte, potrivit G4Media, compania OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.
Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.
De asemenea, plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.
Compania OMV Petrom nu a anunțat public și nici la Bursa de Valori București litigiul împotriva statului român.
Avem subiectele la matematica de la Evaluarea Nationala 2023!
Vezi rezolvarea subiectelor la mate de la Evaluarea Nationala 2023!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 21.06.2023, 20:30
Prof.Petrișor Peiu zicea( la „Culisele statului paralel”-de pe Realitatea plus) ca ori de câte ori se face tam tam despre nu știu ce„zacaminte fabuloase”,inseamna ca iar se pune la cale vreo„inginerie”intre„investitor”și statul aservit,prin care mai intâi„se umfla”valoarea zacamântului,iar apoi il...rascumpara statul(pe miliarde off course),pentru ca OMV NU are utilaje și nici nu e interesata de forari-ea fiind preocupata sa iși asigure gazele din Rusia!Și dadea exemplul Exon- care ne-a vândut zacamântul din Marea Neagra(pe care il primise GRATIS de la noi)cu ...1.1 mld dolari!