Astfel, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a anunțat că a fost informată marți, 28 martie, că se poate redeschide procesul de export.

„ANSVSA a fost informată oficial astăzi (marți, 28 martie a.c.) de autoritățile israeliene despre ridicarea restricțiilor pentru exportul de ovine și bovine din țara noastră. Această decizie este urmarea măsurilor ferme întreprinse rapid de ANSVSA pentru a redeschide exportul și a minimiza efectele economice negative generate de impunerea restricțiilor”, se precizează în comunicatul ANSVSA, remis AGERPRES.

Exporturile în Israel au fost suspendate din data de 3 martie, dar cu o zi în urmă, în momentul în care ANSVSA a fost înștiințată de decizia Israelului, președintele ANSVSA a convocat un grup de specialiști cu care a stabilit un plan de măsuri pentru remedierea rapidă a neconformităților semnalate de autoritățile israeliene, dar care să ofere și garanția respectării și menținerii cerințelor și standardelor solicitate de importatori.

„Acest plan de măsuri a fost prezentat părții israeliene de către președintele instituției, Geronimo Brănescu, care, alături de o delegație de specialiști, s-a deplasat în Israel pentru a informa despre acțiunile care au fost demarate, în regim de urgență, pentru a debloca, în cel mai scurt timp, exportul de ovine și bovine din România. Demararea și implementarea tuturor acestor măsuri a fost supervizată și verificată personal de către președintele Autorității (…), fiind pentru prima oară când un președinte al Autorității se implică, la acest nivel, pentru rezolvarea unei astfel de situații”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit datelor ANSVSA, România a exportat anul trecut în Israel 57.474 capete bovine și 175.677 capete ovine, această țară fiind alături de Iordania în topul exporturilor de animale vii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News