„Obișnuiam să simulăm războiul. Acum avem un inamic desemnat și ne antrenăm cu oameni alături de care am merge efectiv la război”, a declarat generalul Bertrand Toujouse, șeful foțelor terestre pentru Europa.

Vehicul militar francez în timp ce intră în purtătorul de elicoptere „Mistral”.
Sursă: PROFIMEDIA

Forțele terestre ale Franței au început o „transformare profundă”

O ,,transformare profundă” a fost începută de forțele terestre, pentru un conflict de intensitate ridicată, similar cu războiul ucrainean. De asemenea, armata franceză are noi directive din partea NATO: până în anul 2027, ar trebui să fie capabilă să desfășoare o divizie pregătită de război în 30 de zile, cu tot cu muniție și provizii.  Ofițerii de rang înalt au explicat că exercițiul „Primăvara Dacică” are și rolul de a facilita aceste pregătiri.

Un tanc francez Leclerc după ce a traversat râul Vistula în timpul exercițiilor de apărare militară DRAGON-24 NATO din 5 martie 2024, în Korzeniewo, Polonia.
Sursă: PROFIMEDIA

„Trebuie să îmbunătățim decisiv mobilitatea militară în Europa”

Provocarea-cheie va fi să ajungă în România într-o perioadă scurtă de timp.

„Încă nu există un Schengen militar și trebuie să îmbunătățim decisiv mobilitatea militară în Europa”, a spus generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, exprimând îngrijorări similare cu cele exprimate anterior de superiorul său.

În 2022, prima desfășurare a trupelor în România a fost afectată de birocrație, proceduri de frontieră și terenuri nepotrivite pentru echipamente militare.

„E posibil să ne mai împiedice câteva măsuri vamale, dar am făcut progrese mari în diversificarea rutelor noastre”, a spus Guillot reporterilor.

Video: Trupe NATO în timpul exercițiului „Swift Response”, din luna septembrie

Urmărește-ne pe Google News