„În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, o să luăm o decizie prin care vom asigura fondurile necesare pentru plăţile care trebuie asigurate prin programul de sprijin al refugiaţilor. Am discutat cu domnul ministru Bode, am discutat cu domnul ministru Câciu, astfel încât să asigurăm fondurile de la buget pentru plata, pentru acoperirea cheltuielilor pe primele trei luni”, a spus premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de la Palatul Victoria.
Șeful Executivului a menționat că au fost „întreprinse toate demersurile către Comisia Europeană”, iar în luna iunie „vom primi aproximativ 110 milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat”.
România a mai primit anul trecut alte 41 de milioane de euro și „putem spune că sumele acoperă aceste cheltuieli”, a precizat premierul.
Potrivit lui Ciucă, România a cerut ca suma totală primită de la Comisia Europeană în 2023 să fie de aproximativ 200 de milioane de euro, ca să „ne asigurăm că avem banii” pentru plățile compensatorii.
S-au schimbat regulile pentru refugiații din Ucraina
La începutul anului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră sprijină în continuare Ucraina și refugiații, dar a subliniat că autoritățile de la București trebuie să găsească soluții de integrare a acestora, pentru a scădea costurile suportate din bugetul României.
Precizările au venit în contextul în care statul român plătea pentru fiecare refugiat din Ucraina 50 de lei/zi de persoană pentru cazare și 20 de lei/zi de persoană pentru mâncare.
a cheltuit România de la bugetul de stat pentru a sprijini refugiații din Ucraina, de la începutul războiului. Din aceștia, 41 de milioane de euro au fost deja decontate de către UE.
Guvernul a modificat recent regulile. De la 1 mai, pentru primele 4 luni consecutive, fiecare familie de refugiați va primi lunar un sprijin financiar pentru cazare de 2.000 de lei, astfel că proprietarii români nu mai primesc bani. Totodată, pentru o singură persoană din Ucraina, suma este de 750 de lei pe lună pentru cazare. În plus, tot pentru primele patru luni, Guvernul oferă şi 600 de lei pe lună pentru asigurarea mâncării pentru fiecare refugiat.
Din luna a 5-a și până la finalul anului 2023, refugiații ucraineni vor primi numai cei 2.000 de lei, respectiv 750 de lei, și doar dacă sunt încadrați în muncă în România și dacă au înscriși copiii la școală.
Aproximativ 4 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului declanșat de Rusia, adică din 24 februarie 2022. Dintre aceștia, au rămas aproximativ 110.000, iar circa 47.000 sunt copii, conform unui document din Ministerul de Interne consultat recent de Libertatea.
sunt înregistrate în REVISAL pentru ucrainenii care au fugit de atacurile ruseşti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro