OMV Petrom, care este deţinută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acţiuni, a anunţat pentru prima dată că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră în 2012.
Acordul pe cinci ani pentru livrarea a 15 terawatt-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep între OMV și Uniper are loc după ce Rusia a încetat livrările de gaze prin Ucraina și a redus furnizarea de energie către UE din cauza invaziei Ucrainei.
Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord de aprovizionare de la mult aşteptatul proiect de extracţie a gazelor de la mare adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secţiunea României a Mării Negre.
Ce este proiectul Neptun Deep
Acum doi ani, Guvernul a anunțat că proiectul care va aduce României 20 de miliarde de euro a intrat în faza de dezvoltare, iar primele cantități de gaze din Marea Neagră vor fi extrase în 2027.
„OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027”, a spus premierul Marcel Ciolacu în august 2023.
Prin Neptun Deep, România poate deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul este programat să dureze aproximativ 20 de ani.
Statul român va încasa 60% din veniturile provenite din extracția gazelor din Marea Neagră, iar 40% merg la OMV și Romgaz. Veniturile estimate pentru statul român sunt de 20 de miliarde de euro, potrivit anunțului făcut de Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Gogu23 • 08.01.2025, 13:10
De ce romanii platesc variabil de la o luna la alta, dar omv nu vinde pe piata libera!? Sa puna la bataie sa ia cine plateste mai mult.. sau cum e piata libera, ca nu mai stiu.. voi cum stiti?
MAMIRA • 08.01.2025, 10:35
ce nu spune articolul este ca UNIPER a fost NATIONALIZATA "Dec 22, 2022 — Germany has completed the nationalization of embattled utility Uniper and now owns 99% of shares" iar actionarul principal in OMV este Statul Austriac...deci vorbim de un acord incheiat de Germania si Austria privind exploatarea resurselor din...Romania...
fany • 08.01.2025, 10:04
Nu cred că România mai are vreun cuvânt de spus, din momentul în care Virgil Popescu, fostul ministru PNL al energiei a cedat dreptul Romgaz de a face contracte. A cedat această oportunitate, Omv-ului . Astfel , dreptul de preemțiune al României , ca deținătoare de resurse a fost anulat. 😣