Un prim lot de un milion de doze de vaccin urmează să fie vândute către Danemarca.
„Avem aceste statistici. O parte dintre doze au fost exportate. Nu dintre cele care urmau să expire acum pe 30, poate şi din cele care urmau să expire acum pe 30, dar există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe ţări pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. Vindem în mai multe ţări. Cred că un milion de doze în Danemarca. Ministerul Sănătăţii are toate cifrele”, a spus Florin Cîţu, întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu dozele care urmează să expire.
În jur de 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca pe care le-a achiziționat România au termen de expirare data de 30 iunie, anunța, pe 20 iunie, Valeriu Gheorghiță. Acestea vor fi distruse.
Dozele care vor fi vândute sunt însă produse de compania Pfizer/BioNTech, potrivit premierului, iar ele vor fi vândute la prețul de achiziție.
„Când a fost făcută strategia pentru UE, toate ţările au avut aceeaşi strategie. S-au contractat mai multe, pentru că trebuia să ajungem în acelaşi moment în care vindeam în alte ţări şi strategia este de a vinde la preţul de achiziţie”, a afirmat premierul.
Cu toate că ultimele bilanțuri arată că mai puțin de 20.000 de persoane sunt vaccinate zilnic, iar România nu a atins obiectivul de vaccinare de 5 milioane stabilit pentru 1 iunie, Florin Cîțu s-a declarat mulțumit de campania de vaccinare din România.
„Am atins cea mai importantă ţintă. Ştiţi foarte bine că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta vaccinului este aceea de a elimina pandemia şi ţinta este atinsă”, a declarat Cîțu.
Liber la vânzare
Pe 16 iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență „privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziționate de Ministerul Sănătății”.
Potrivit Ministerului Sănătății, datorită actului normativ, există acum cadrul legal pentru revânzarea unor cantități de doze de vaccin anti-COVID și se „abilitează Ministerul Sănătății să încheie în numele statului român contracte cu alte state”.
Toate dozele primite de România au ajuns la noi în urma unor proceduri de achiziționare conduse de Comisia Europeană, care a negociat cu producătorii în numele celor 27 de state membre.
Din cauza cererii reduse, România a trebuit să renunțe la câteva milioane de doze pe care trebuia să le primească în luna iulie. În țara noastră ar fi urmat să ajungă peste 7 milioane de doze de vaccin, dar vor fi livrate, în urma solicitării României, doar vreo 2,6 milioane de doze.
Donații către statele vecine
Până acum, România a donat în trei rânduri vaccinuri AstraZeneca Republicii Moldova, ultima tranșă, de 100.800 de doze, fiind aprobată joi, 27 mai. Tot către Republica Moldova a fost decisă și revânzarea a 200.000 de doze, lunar.
O altă donație a fost făcută pe 19 iunie, când România a donat Serbiei peste 50.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca. Tot atunci, a fost aprobată donarea a 100.800 de doze în Ucraina.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro