Conform declarațiilor lui Raed Arafat, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, România a trimis pacienți cu forme grave de coronavirus în Ungaria, Polonia, Austria, Germania și, de sâmbătă, și în Danemarca.

„România este puternic lovită de rate mari de infecție, sistemul de sănătate se află sub presiune, nu mai sunt locuri libere în unitățile de terapie intensivă și s-au suspendat toate spitalizările pentru intervențiile chirurgicale neesențiale”, a explicat, pe Twitter, ministrul sănătății de la Copenhaga, Magnus Heunicke.

El a mulțumit medicilor danezi care au sprijinit personalul de la Institului Matei Balș din București.

„La mijlocul lunii octombrie, situația era atât de disperată, încât România a cerut ajutorul țărilor UE pentru a ușura situația”, scrie TV2.

Luna trecută, Danemarca a trimis în România echipamente medicale ca formă de ajutor pentru a traversa valul patru al pandemiei. Apoi, a trimis medici și asistente. Acum, nordicii ne-au preluat și doi pacienți cu forme severe de SARS COV 2.

Cum se simt cei doi români internați în Danemarca

„Cei doi pacienți sosiți de la București sunt la de terapie intensivă. Statea lor este foarte gravă, dar beneficiază de cel mai bun tratament”, a declarat medicul Karina Bækby Houborg, șefa secției ATI de la Spitalul Universitar din Aarhus.

Aici sunt internați cei doi români transferați în Danemarca | Foto: Aarhus Universitetshospital

„Situația pandemică din România este gravă, iar spitalele ajung rapid să rămână fără paturi ATI, scrie site-ul postului TV2. Acesta este motivul pentru care Danemarca a decis să primească pacienți români”.

Olte Thomsen, vicepreședintele regiunii Iutlanda Centrală, a dezvăluit că autoritățile politice ar fi întrebat despre posibilitatea de a aduce „10-15 bolnavi străini cu forme severe de coronavirus”.

Am fost chestionați despre posibilitatea de a prelua un număr mai mare de pacienți grav bolnavi, între 10 și 15 la nivel național. Spitalul din Aarhus a decis să primească două persoane din România.

Olte Thomsen:

„Iutlanda Centrală e regiunea cu cel mai mic număr de cazuri active și cu cel mai mic număr de persoane internate la terapie intensivă. Dacă cineva era nimerit să salveze două vieți, acela sigur este spitalul din Aarhus”, a justificat oficialul danez.

„Nu costă nimic pe nimeni dacă ajutăm doi bolnavi din România”

„Suntem sub presiune și în Danemarca, dar sunt sigur că nu costă nimic pe nimeni dacă ajutăm doi bolnavi din România”, a completat Ole Thomsen, răspunzând interpretărilor cum că locurile pacienților locali sunt luate de străini.

În această perioadă extrem de dificilă, solidaritatea este esențială pentru a face față coronavirusului.

Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătății:

TV2 amintește că țara noatră are una dintre cele mai slabe rate de vaccinare de pe continent – „doar 33% din populație complet vaccinată”. România e pe penultimul loc în UE la vaccinare, doar Bulgaria stând mai rău la acest capitol.

Danemarca, în schimb, are aproape 86% din populatie imunizată cu schema completă.

Urmărește-ne pe Google News