Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a vorbit despre programul de înzestrare a armatei ce implică investiții de peste 800 de milioane de euro în opt proiecte majore. Planul prevede achiziționarea de 36 de avioane multirol, informează Digi24.ro.
„Ne ducem cu încă 36. Procedura o vom derula anul acesta și o vom demara din 2018 până în 2022”, a precizat ministrul.
România dispune deja de o flotă de nouă avioane de tip F-16 care au fost cumpărate la mâna a doua din Portugalia. Armata așteaptă să mai primească, anul acesta, încă trei astfel de aeronave.
Citește și EXCLUSIV. Incendia satul ca să ajungă pompier! Incredibila poveste a moldoveanului piroman care era mereu primul la foc, pregătit să ajute
Adrian Țuțuianu nu a dat detalii despre ce fel de avioane vor fi următoarele 36.
„Vom găsi modalitatea cea mai bună preț-calitate. Avem nevoie de avioane care să ne asigure îndeplinirea obligațiilor în cadrul NATO”, a arătat Țuțuianu.
Săptămâna trecută, ministrul Apărării a precizat că România vrea să mai achiziționeze 36 de avioane multirol.
„La momentul acesta avem nouă avioane F-16 pe care le utilizăm. Trei vor veni în perioada august — septembrie, deci vom avea 12. Intenția noastră ca parte a planului de înzestrare a Forțelor Aeriene este să achiziționăm în următorii patru — cinci ani încă 36 de avioane cu performanțe ridicate. Detaliile tehnice sunt în lucru. (…) De asemenea, avem un program de reabilitare, de aducere la zi a avioanelor pentru școală și antrenamente”, a precizat Adrian Țuțuianu, citat de Agerpres.
România vrea să cumpere 36 de avioane de război. Ce achiziții mai vrea să facă Armata
În 2010, Pentagonul a aprobat ca România să primească 48 de avioane F-16. Costau 4,5 de miliarde de euro, sumă pe care statul român nu și-a permis-o. Numărul avioanelor a scăzut ulterior la 24, însă guvernanților le-a fost oferită soluția de a cumpăra avioane de război F-16, aflate deja în uz.
Ministrul Apărării a menționat, tot săptămâna trecută, că va avea „o discuție foarte aplicată” cu președintele Klaus Iohannis referitor la înzestrarea armatei. Asta în condițiile în care la ultima ședință a CSAT din 4 iulie, subiectul planului de înzestrare a armatei a fost scos de pe ordinea de zi.
„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a spus, miercuri, ministrul Apărării.
Potrivit sursei citate, programul de înzestrare a armatei vizează opt proiecte majore în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro. Acesta prevede achiziţia de corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modernizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.
Referitor la achiziționarea sistemelor de rachete Patriot, România ar putea plăti în luna noiembrie o primă tranşă din cele aproape patru miliarde de euro, necesară pentru a cumpăra cele șapte sisteme de rachete Patriot.
Citește și Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!