Monetară. Ne vor mări impozitele
Potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, “acordul fiscal” european va presupune un angajament din partea statelor participante la un control fiscal solid din partea forurilor europene şi introducerea acestuia în Constituţie.
Analistul economic Ionel Blănculescu a explicat, la Realitatea TV, ce înseamnă acest lucru: “Practic, statele semnatare se obligă să aibă un deficit bugetar de maximum 3%. În cazul în care vor depăşi acest deficit, li se vor aplica sancţiuni. Mai precis, depăşirea acestui prag va duce automat la aplicarea, în respectivul stat, a unor scăderi ale cheltuielilor cu pensiile şi salariile publice sau la creşterea impozitelor până la nivelul la care se îndeplineşte condiţia unui deficit de 3%”.
Vom da mai mulţi bani la FMI
Acordul de ieri de la Bruxelles prevede şi suplimentarea fondurilor de intervenţie în caz că un stat european se va confrunta cu probleme asemănătoare Greciei. Astfel, cele 17 state din zona euro vor trebui să acorde cu 150 de miliarde de euro mai mult Fondului Monetar Internaţional (FMI). România şi alte cinci state vor contribui cu 50 de miliarde de euro. În acest moment, ţara noastră plăteşte o contribuţie anuală de un miliard de euro la FMI, ca ţară membră a fondului. Premierul Emil Boc a precizat, ieri, într-un interviu la postul public de radio, că ţara noastră nu ar trebui să participe la majorarea acestor resurse deoarece are un acord cu FMI. Preşedintele Traian Băsescu a confirmat declaraţia lui Emil Boc, dar a adăugat că, dacă “vor fi solicitări, vom contribui şi cu bani”.