În emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, reporterul Ștefan Pană a dat noi detalii despre această situație:
Institutul Naţional de Statistică realizează anual statistici cu privire la accesul românilor la utilităţi, precum apa curentă.
Ultimul raport este șocant: în medie, unu din trei români nu au apă în gospodărie. La oraş, situaţia este bună: Peste 98% din oameni au acces la apă. Doar că asta înseamnă că întreaga problemă stă în rural, unde doar puţin peste 35% au acces la apă curentă.
Pentru mulţi oameni, apa vine de la un râu din apropiere, în găleţi, sau din fântâna de undeva din gospodărie sau, mai rău, din centrul satului.
Pentru ei, „spălaţi-vă des pe mâini” este un sfat ce nu poate fi urmat cu ușurință.
Până acum, România nu a avut un focar de infecţie în mediul rural, însă, având în vedere cum evoluează lucrurile, posibilitatea nu poate fi ignorată. Iar mediul rural pare nepregătit pentru a gestiona situaţia.
Datele INS sunt alcătuite în funcţie de datele din 2018, care arată o populaţie stabilă la nivelul României de circa 19,5 milioane de oameni.
Din nou la coada Europei
Discrepanţa dintre România şi restul Europei este uriaşă. Nu suntem doar pe ultimul loc în UE, cu cel mai mare procentaj de persoane fără acces la apă curentă, ci „conducem” detaşat. Penultimul loc, ocupat de Lituania, are un procent de trei ori mai mic decât ţara noastră.
Potrivit statisticilor UE, unul din patru români nu are acces deloc la apă curentă în gospodărie.
Lituania are un procentaj de numai 9,1%, adică aproximativ unul din 10 locuitori.
Lucrurile avansează, însă ritmul este foarte lent. În 2018, au primit acces la apă 285.000 de persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro