Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a durat aproximativ cinci minute (între 20.18 şi 20.23), dacă e să ne luăm după seismogramă, dar a fost resimţit de populaţie timp de câteva secunde. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale, însă reţelele de telefonie mobilă au căzut din cauza suprasolicitării. Panicate, mii de persoane au ieşit pe stradă, de teama unor eventuale replici.
Directorul INCDFP, Gheorghe Mărmureanu, a ţinut să liniştească populaţia: “Cutremurul a fost de adâncime şi acest tip de seism nu este periculos, dacă nu este de mare intensitate, Oprescu a avertizat asupra unui seism devastator Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter a creat, aseară, panică în rândul populaţiei. Seismul, resimţit în toată ţara, s-a produs puţin după ora 20.00, în Vrancea, la 120 de kilometri adâncime.şi de obicei nici nu este urmat de replici”, a spus acesta. Mărmureanu a dat asigurări că nici un cutremur important nu se va produce în următorii trei ani în ţara noastră.
Precedentul cutremur care a avut loc în România a fost înregistrat în acest an, la 2 martie, tot zona Vrancea. Atunci, seismul a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter şi nu a fost simţit de populaţie.
Oprescu a avertizat asupra unui seism devastator
În ultimele patru luni, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a avertizat de două ori că România va fi lovită de un cutremur devastator. Acum câteva zile, edilul a declarat că are informaţii sigure, bazate pe studiile unor cercetători americani, potrivit cărora 500.000 de oameni ar putea muri în Bucureşti, sub dărâmături, într-un cutremur care ne ameninţă în viitorul apropiat. Ca şi acum, Gheorghe Mărmureanu a ţinut să liniştească populaţia: “E imposibil ca Bucureştiul să fie lovit de un cutremur care să provoace atâtea victime”.
Cele mai mari seisme care au avut loc la noi în ţară
În ultimii 70 de ani, România a fost zguduită de 4 cutremure devastatoare. În 1940 au murit 1.000 de oameni în urma unui seism de 7,4 grade pe scara Richter. Cel din 1977 (7,2 grade) a ucis 1.500 de oameni. La 30 august 1986, 50 de muncitori au murit în urma unui cutremur de 7 grade, în timp ce în 1990 un seism de 6,7 grade a făcut două victime.
Libertatea.ro a reacţionat la câteva secunde de la producerea seismului. Iata filmul evenimentelor de sâmbătă seara
La ora 20:19 Un cutremur de pământ s-a resimţit la Bucureşti. Intensitatea acestuia nu a fost foarte mare, dar a reuşit să bage spaima în cetăţenii care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor.
Ora 20:20 Seismul s-a resimţit în Bucureşti aproximativ 20 de secunde şi a dat sentimentul că a fost atât pe verticală cât şi pe orizontală.
ora 20:27 Reţelele de telefonie sunt supraîncărcate. Foarte greu se poate lua legătura cu cei dragi sau cu autorităţile.
ora 20:30 De 10 minute libertatea.ro încearcă să ia legătura cu institutul de măsurarea a seimelor de pe platforma Măgurele, dar este imposibil de stabilit o legătură telefonică.
ora 20:35 Un reprezentant de la Institutul National de Fizică a Pământului., în direct la Realitatea TV), a dat primele detalii preliminare: „Cutremurul a fost de 5.3 grade pe scara Richter şi a avut loc la o adâncime de 120 de kilometri în zona Vrancea. Pe tabelele noastre s-a simţit cu aproximativ 5 grade pe scara Mercali. Estimăm că în Bucureşti a avut 3-4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maximă a fost de trei minute, dar asta nu este un criteriu”
ora 20:38 Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu (în direct la Realitatea TV): „Care-i problema? A fost doar un cutremur. Cutremurul a fost de adâncime şi acest timp de seism nu este urmat de replici”
ora 21:08 Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu (în direct la Antena 3): „Lumea să stea liniştită. Am avut sute de astfel de cutremure în ultima sută de ani.”
ora 21:23 Cutremurul a început la ora 20.18.48 şi s-a încheiat la ora 20.23.16 şi există confirmarea că s-a resimţit în Republica Moldova şi nordul Bulgariei.
ora 21:43 Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, a declarat că la numărul de urgenţă 112 nu a fost solicitată asistenţă medicală de către nicio persoană.
Dacă aţi surprins imagini din timpul cutremurului puteţi trimite înregistrările la adresa subiecte@libertatea.ro
De asemenea, rubrica „O nouă părere” a propus ca subiect emoţiile cititorilor din timpul cutremurului. Tema zilei de ieri a bătut toate recordurile şi a înregistrat până la miezul nopţii aproximativ 100 de comentarii. Intră şi vezi cum au trăit cititorii libertatea.ro secundele din timpul şi de după mişcarea telurică.