În acest context procurorii au observat și o creștere a fenomenului de cultivare a plantei în mediu închis sau deschis.
Pe parcursul anului 2017, la fel ca și în anii precedenți, s-a păstrat trendul ascendent al traficului intern și a consumului ilicit de Cannabis, precum și a infracțiunilor privind efectuarea, fără a deține autorizația prevăzută de lege, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (cunoscute generic sub denumirea de ”etnobotanice” sau ”droguri legale”), spun procurorii în raportul de bilanț pentru anul 2017.
Cannabisul, la mare căutare
Din activitatea de urmărire penală desfășurată pe acest segment de criminalitate a rezultat că cel mai traficat drog de risc a rămas Cannabisul.
Modalitățile de comitere a infracțiunilor care privesc acest drog de risc au presupus uneori surse transfrontaliere (Cannabis provenit, preponderent, din Spania și Olanda, introdus în România pe cale rutieră).
Procurorii notează că asistă „la o creștere semnificativă a culturilor «indoor» și «outdoor»”.
„Dintre culturile «outdoor» cea mai reprezentativă captură a fost realizată de către Serviciul Teritorial Timișoara de pe un teren situat la limita județelor Timiș și Caraș-Severin, de unde au fost recoltate aproximativ 2,1 tone de plante de Cannabis, din care au rămas circa 650 kg masă vegetală după uscare și selectare”, menționează Direcția.
Droguri cumpărate pe Darknet sau cu Bitcoin
„Din punct de vedere al modurilor de operare utilizate de către traficanții de droguri, o pondere însemnată este reprezentată de tranzacțiile realizate pe Darknet cu plata prin Bitcoin”, se arată în raportul de bilanț.
În ceea ce privește consumul de droguri de risc și de mare risc, întrucât și în cursul anului 2017 s-a constatat o creștere a cauzelor penale, au fost inițiate dialoguri la nivelul municipiului București cu unitățile teritoriale ale Jandarmeriei și cu polițiile locale ale sectoarelor, precum și de la nivelul aceluiași municipiu, fiind stabilit un plan comun de măsuri și de cooperare, în vederea eficientizării acțiunilor de prevenire și combatere a acestui gen de infracționalitate.