Cel putin in materie de fumat, se pare ca adolescentele se pregatesc pentru o mica ,,revolutie,,. Un studiu prezentat recent la o conferinta internationala pe teme de fumat si sanatate arata faptul ca, la nivel mondial, adolescente au ajuns sa fumeze aproape cot la cot cu baietii.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), s-a constatat ca in mai mult de jumatate din cazurile studiate nu prea mai exista deosebiri intre sexe la acest capitol. Studiul a cuprins peste un milion de adolescenti din 150 de tari de pe toate continentele, iar specialistii spun ca rezultatele sunt foarte importante pentru stabilirea viitoarelor programe de lupta impotriva fumatului. Tinerele din Romania par sa se incadreze si ele foarte bine in aceste tendinte.
Statisticile pentru tara noastra arata ca foarte multi fumatori se ,,imprietenesc,, cu tigara inca de pe bancile scolii. Adolescentii intre 17 si 19 ani fumeaza in proportie de de 38%. Medicii spun ca in ultima vreme tinerele au avut o evolutie surprinzatoare.
,,Femeile tinere bat toate asteptarile. Nu sunt definitivate datele statistice, dar cele partiale confirma faptul ca tinerele fumeaza aproape la fel de mult ca baietii si in multe cazuri chiar i-au intrecut,,, ne-a spus dr. Radu Negoescu, din cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, medicul care s-a ocupat de organizarea mai multor campanii anti-fumat in Romania. Care ar fi motivele pentru care tinerele se ,,arunca,, in tigari? ,,In primul rand stresul de zi cu zi, conditiile de viata din Romania, explica dr. Negoescu. In al doilea rand, se stie ca femeile sunt mai vulnerabile. Prin astfel de gesturi ele incearca sa-i imite pe barbati, practic la ele este vorba despre o defulare, incearca sa-si gaseasca refugiul in tigari,,.
In Europa produsele din tutun sunt deja responsabile de 1,2 milioane de decese in fiecare an si se estimeaza ca numarul acestora va creste la doua milioane (20% din toate decesele din fiecare an pana in 2020). La nivel mondial, fumatul ucide aproape cinci milioane de oameni pe an.
In ceea ce priveste Romania, conform datelor OMS, intr-un an se fumeaza 30 de miliarde de tigari, ,,rata,, pe cap de locuitor fiind de peste 1.600 de bucati anual. Studiile arata ca 39% din femei se declara fumatoare, la fel si 72% din barbati. Numai 54% dintre ei s-au declarat insa fumatori activi.
Referitor la fumatul zilnic, studiul Institutului National de Statistica (Starea de Sanatate a populatiei din Romania, 2000) releva faptul ca 21% din populatia de peste 15 ani fumeaza zilnic. Ponderea cea mai mare de fumatori zilnici (29,3%) este la grupa de varsta 25-54 ani. Cele mai multe persoane au inceput sa fumeze la varste cuprinse intre de 15 – 19 ani (47,5%).