Domeniile în care lucrătorii din România sunt exploatați prin muncă sunt agricultura, spălătoriile auto, curățenia sau distribuția, după cum reiese din cel mai recent raportul „Natura și amploarea exploatării prin muncă în Marea Britanie”,  realizat de Autoritatea pentru Combaterea Abuzului în Muncă (GLAA) din Regatul Unit. Numai în 2017, numărul cazurilor raportate de sclavie modernă au crescut cu 35 la sută, Marea Britanie fiind una dintre principalele țări din Europa în care muncitorii ajung să fie exploatați prin muncă. Adesea, imigranții acumulează datorii la agențiile de recrutarea a forței de muncă sau plătesc ilegal sume de bani pentru a le fi găsite locuri de muncă.

O altă formă de abuz este reprezentată de contractele individuale de muncă ce conțin clauze ambigue, cele mai multe probleme fiind semnalate în domenii precum cel al construcților, curățeniei sau al culesului de flori, notează The Guardian. Tototată, în domenii precum agricultura, construcțiile, ambalarea mâncării și a serviciilor de securitate sunt întocmite contracte fără a fi menționate numărul de ore de muncă.

Studiul realizat de autoritățile britanice arată că în 2017, românii au fost a doua cea expusă naționalitate din Marea Britanie prin exploatarea prin muncă. Același raport arată că muncitorii din Vietnam au fost cei mai vulnerabili să devină victime ale exploatării.

Potrivit autorilor cercetării, fenomenul sclaviei moderne s-a intensificat, comparativ cu anii precedenți.

Românii au fost transformați în victime ale sclaviei în Marea Britanie. Fac multe ore suplimentare și au salarii precare

De exemplu, în 2015 și în 2016, românii figurează pe a treia poziție în clasamentul muncitorilor străini exploatați în Marea Britanie, mai ales după ridicarea restricțiilor asupra forței de muncă pentru est europeni. În perioada 2016-2017, românii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani s-au numărat printre exploatării prin muncă.

În agricultură, românii și polonezii ajung să muncească între 40 și 60 de ore pe săptămână. Așa se face că uneori lucrează 15 ore pe zi, șapte zile consecutiv, fără pauze și chiar în ture duble.

În aceste condiții, unii dintre muncitori trăiesc în rulote.

În schimb, salariile în domeniul alimentar sau cel hotelier sunt atât de mici încât ajung la 10 lire sterline pe tură. Unii dintre angajați muncesc 15 ore pe zi și dorm pe jos.

Potrivit studiului, lucrătorii își doresc să lucreze în fabrici, însă firmele de plasare, care îi aduc pe oameni în Marea Britanie, le spun că trebuie să muncească întâi pe câmp, pentru ca ajunge mai apoi să aibă un loc de muncă decent. Adesea, agențiile de recrutare de personal caută în domeniul agriculturii oameni care nu știu să vorbească limba engleză.

Așa se face că lucrătorii sezonieri sunt cazați în caravane supraaglomerate, în care nu beneficiază de condiții de igienă și de siguranță. Presa britanică a scris despre cazul unor copii români care au fost puși să lucreze la o fermă din Worcester de dimineață până la apusul soarelui.

Potrivit studiului, în spălătoriile auto din Marea Britanie, românii sunt cele mai multe victime ale exploatării prin muncă. Spălătoriile sunt deținute de migranți care preferă să angajeze tot migranți.

În spălătoriile auto se muncește în condiții periculoase, mulți dintre români ajungând să lucreze până la epuizare, chiar și până la 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Cei care dețin spătătoriile auto sunt în cele mai multe cazuri evazioniști care au legături cu crima organizate și cu rețelele de traficanți de ființe umane.

Raportul mai arată că românii se numără printre victimele exploatării prin muncă în domeniul HoReCa. Trăiesc în condiții precare, în locuințe asigurate de angajator, uneori chiar pe podea.

Românii care lucrează în domeniul distribuției în Marea Britanie munesc între 40 și 60 de ore pe săptămână. Fac ore suplimentare și ture de noapte, ajungând să lucreze chiar și în ture de 16 ore.

Românii şi polonezii se numără între cele mai multe victime ale exploatării în domeniul curăţeniei. În acest caz, a fost înregistrată o creștere a numărului de femei care muncesc excesiv de mult, fără să aibă suficiente zile libere.

În domeniul construcțiilor, românii și polonezii figurează între cei mai exploatați muncitori.


Citește și Deputaţii au adoptat proiectul prin care angajatorii pot monitoriza video angajaţii şi conversaţiile acestora. Care sunt condiţiile


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News