Apogeul carierei de artist a lui Valentin Bucur a fost atins atunci cand a intrat in Cartea Recordurilor. Anul trecut, in septembrie, pe 28, iconograful, care acum locuieste in Deva, era recunoscut drept primul creator de miniaturi din lume. Trei dintre lucrarile sale, bisericuta din granule de zahar, carticica de rugaciuni si bobul de orez sectionat cu balama, ale caror fotografii au fost studiate timp de sase luni de catre specialisti, l-au plasat in galeria celebritatilor. „La carticica de rugaciuni am lucrat cam opt luni si jumatate. Are 4 mm pe 4 mm, iar in interior este scris Tatal Nostru cu 889 de segmente de fir din parul meu. Am despicat firul si am facut litere din el. Bisericuta a fost gata in patru luni. Cel mai greu a fost sa adun cele 5.000 de granule de zahar, pentru ca trebuiau sa fie identice. Dintr-o lingurita abia daca gaseam doua granule care sa corespunda calculelor mele. Secretul incleierii lor nu il voi divulga niciodata. Bobul de orez, ce are marime naturala, mi-a luat trei luni. L-am sectionat, i-am pus o balama si, in interior, am scris „China” cu litere din rubine. M-am gandit la „China” pentru ca este patria orezului”, descrie artistul, in linii generale, cele trei piese care l-au propulsat in Cartea Recordurilor.
Valentin Bucur se mai poate mandri cu o colectie de sculptura in coaja de ou si cu o bicicleta ce are numai 7 mm si este facuta din materialele folosite la producerea celor de marime normala. Toate acestea le-a facut manual, in bucataria apartamentului sau, transformata in atelier. Nu a folosit nici macar o lupa. Banii necesari numai el stie cum i-a strans.
Acum, colectia sa cuprinde 20 de icoane pe sticla, cinci pe oglinda, sase lucrari in coaja de ou, patru miniaturi, toate ravnite de galerii celebre din Occident. „Mi-au oferit 2 miliarde de lei, dar nu le-am dat. As face-o, dar printr-o casa de licitatii din Anglia. La noi, se pare, frumosul si ineditul nu intereseaza pe nimeni”, a conchis iconograful, care si-a etalat lucrarile la casa de cultura a MI.
La fel de ambitios ca si Valentin Bucur, un tanar bucatar bucurestean, Robert Dinescu (22 de ani), lucreaza de sapte luni la constructia unei case facuta din boabe de orez! El a terminat deja de construit o copie a turnului Eiffel, din 3.000 de bete de chibrit si un altul, din 12.000 de bete. Robert spune ca nici prea multa munca migaloasa nu e buna, facandu-te sa-ti pierzi mintile.
Bucuresteanul lucreaza la casa din boabe din orez din luna octombrie a anului trecut. Fiecare bob este luat o penseta, iar cu ajutorul unui varf de compas il unge cu aracet. Apoi il adauga la casa, pe post de „caramida”, bob peste bob. Cand va fi gata, el vrea sa-si vanda opera la o casa de licitatie din Londra, lucrarea fiind unicat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News