Romanii nu prea reusesc sa fie „prieteni” cu apartamentele in care-si fac veacul. Ba chiar dimpotriva, unii sunt cu nervii la pamant din cauza conditiilor de locuit. Un studiu pe aceasta tema arata faptul ca multi romani sufera de „sindromul cladirilor bolnave”, cum au denumit specialistii tulburarile provocate de lipsa de confort din locuinta. Gunoaiele, zgomotele, poluarea si insectele sunt principalii „dusmani” care ii terorizeaza pe romani in propriile case. Aceasta e una din concluziile unei lucrari realizate de un grup de medici si cercetatori de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. Studiul, efectuat la nivel national pe un esantion de 1.300 de locuinte din mediul urban, a scos la iveala faptul ca o serie de boli sunt in legatura stransa cu conditiile necorespunzatoare de locuit.
Specialistii au constatat, de exemplu, frecventa crescuta a unor simptome provocate de disconfortul psihic. Stresati de zgomote, de poluarea aerului din interiorul apartamentului, de lipsa ventilatiei sau de prezenta insectelor, oamenii se trezesc cu dureri de cap, ameteli sau stari de nervozitate pe care nu si le pot explica. Raspunsul este simplu: sufera de „sindromul cladirilor bolnave”.
„Este vorba despre o serie de simptome, cum ar fi ameteli, dureri de cap, cauzate de lipsa de confort din spatiul in care locuieste o persoana. Aceste manifestari apar doar in spatiile inchise, iar in momentul in care persoana respectiva iese in aer liber, ele dispar. Tocmai de aceea, aceste tulburari sunt denumite cu termenul de „sindromul cladirilor bolnave”. Din studiul pe care l-am facut noi a reiesit ca foarte multi din cei intervievati, adica un procent de peste 93%, s-au plans de astfel de tulburari”, ne-a explicat unul din autorii lucrarii „Aspecte de patologie asociate conditiilor de locuit”, Doina Lupulescu.
„Cladirile bolnave” mai sunt „vinovate” si pentru o serie de alte afectiuni. Poluarea aerului din interior, supraaglomerarea si ventilatia necorespunzatoare sunt in stransa legatura si cu afectiunile respiratorii (care au aparut la 8% din totalul subiectilor din esantion si la peste 15% dintre copii), cu alergiile (14% din cazuri) si bolile de inima (17,6%, cu o frecventa mult mai mare la persoanele trecute de 65 de ani).
Medicii spun ca „dusmania” cu propria casa ar putea fi indulcita daca locatarii ar respecta cateva reguli simple. „Oamenii trebuie sa aiba grija ca apartamentul sa fie aerisit si ventilat corespunzator, curatat cat mai des, prin metode adecvate si, de asemenea, sa evite fumatul in spatiile inchise. Astfel, se pot inlatura o parte din factorii care declanseaza o serie de afectiuni”, ne-a mai spus Doina Lupulescu.